menu

Tort bardzo czekoladowy oraz życzenia na Nowy Rok

I stało się:) Kolejny rok za nami. Dla mnie bardzo fajny rok, obfity w wydarzenia( zarówno życiowe jak i blogowe). W kolejnym roku będą zmiany( myślę, że na lepsze) na blogu- zapewne zauważycie:).
Dziękuję, że byliście ze mną, zaglądaliście na Kuchenne Szaleństwa, może nawet szaleliście z moimi przepisami:) Mam nadzieję, że miniony rok był dla Was dobry. Życzę by nadchodzący był fascynujący, smakowity i pełen radości! A dzisiejszego wieczoru udanego, przepełnionego radością i spędzonego tak, jak sobie to zaplanowaliście:)
Jeśli was to ciekawi nie mam jakiś szczególnych postanowień na Nowy Rok- zawsze chcę się rozwijać( kulinarnie i nie tylko), mieć ciekawe życie i dużo dobrych ludzi wokół:)

A teraz czas na coś pysznego, słodkiego i z czekoladą:) Czyli smakowicie rozpoczynamy nowy rok przepysznym tortem mocno czekoladowym:)



tort czekoladowy, tort z kremem z gorzkiej czekolady

Składniki( tortownica 24cm):
biszkopt:
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki kakao
6 dużych jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
100g rozpuszczonego masła
szczypta soli

krem:
400ml śmietanki 30%
250ml mascarpone
100g miękkiego masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% kakao

do przełożenia:
1 galaretka wiśniowa
1 słoik dżemu wiśniowego niskosłodzonego

do skropienia biszkoptu:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50ml wódki

do dekoracji:
kilka cukierków ferrero rocher 
gałązki melisy



Sposób przygotowania:
Biszkopt: W robocie ucieramy jajka, cukier, cukier waniliowy na puszystą, jasną masę. Następnie do masy dodajemy wymieszaną mąkę, kakao, sól,proszek do pieczenia- całość mieszamy na jednolitą masę. Na koniec do masy dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i również mieszamy dokładnie. Powstałą masę wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 160stopniach z termoobiegiem około 40minut- bez uprzedniego nagrzewania piekarnika. Gdy biszkopt się upiecze odstawiamy go do przestudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy krem i galaretkę. Galaretkę zalewamy ok. 150ml wrzątku, mieszamy, by się dokładnie rozpuściła i odstawiamy w chłodne miejsce by stężała, ale nie do końca- tak by dało się ją rozprowadzić jako jedną warstwę.
Krem: Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia- ale nie by całkowicie ostygła. Ubijamy śmietanę na sztywno. Delikatnie łączymy śmietanę z mascarpone, a następnie cienkim strumieniem wlewamy czekoladę z masłem nieustannie mieszając by masa była jednolita.
Kawę zalać 50 ml gorącej wody, wymieszać z wódką.
Biszkopt dzielimy na trzy blaty.  Układamy pierwszy na talerzu/ paterze i skrapiamy obficie mixem kawy i wódki. Kładziemy pierwszą warstwę kremu, na krem wykładamy galaretkę. Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu. Skrapiamy blat kawą i wódką, smarujemy kremem, a następnie dżemem( warto dżem dokładnie wymieszać- łatwiej go rozprowadzić). Układamy ostatni blat, skrapiamy wódką i kawą i cały tort smarujemy kremem( górę i boki). Na koniec dekorujemy przekrojonymi ferrero rocher i melisą( mogą być inne cukierki, albo jakaś własna dekoracja). Według mnie najlepiej smakuje następnego dnia, po leżakowaniu w lodówce. Gotowe!


Smacznego:)

P.S. A jak u Was z postanowieniami noworocznymi, robicie? I oczywiście- jak spędzacie Sylwestrową noc?

Wszystkiego co najlepsze,
D.




Curry z kurczakiem- łagodne i aromatyczne

Lubię curry- idealne danie dla leniuszka. Wszystko do garnka, dusimy, dusimy i wcinamy:) Kiedyś na blogu podałam już przepis na curry z dynią, a tym razem coś zupełnie klasycznego. A to wszystko idealnie pasuje z ryżem jaśminowym- pycha!

curry, curry z kurczakaSkładniki( na 4 porcje):
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka( średniej wielkości)
1/2 żółtej papryki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki pasty pomidorowej
400ml mleczka kokosowego
1 łyżka maki ziemniaczanej
szklanka wody
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżeczka kminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mieszanki łagodnej curry
1 łyżeczka garam masala( u mnie Royal Brand)
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli( u mnie różowa himalajska Royal Brand)
pęczek pietruszki albo kolendry
2 woreczki ryżu jaśminowego
olej

Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy olej. Na oleju smażymy pokrojona w kosteczkę cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz nasiona kolendry. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pozostałe przyprawy i przesmażamy dla podbicia aromatów. Następnie dodajemy pokrojone w nie za dużą kostkę piersi kurczaka i obsmażamy.Gdy mięso zetnie się z zewnątrz i lekko zarumieni dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki, a po chwili wodę oraz pastę pomidorową. Całość dusimy około 30 minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną- wlewamy, ciągle mieszając by nie powstały nam grudki. Zagotowujemy i dusimy do momentu aż całość nieco zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy ryż. Podajemy curry w towarzystwie ryżu obficie posypane posiekaną natką pietruszki bądź kolendrą( u mnie natka gdyż wszystkie okoliczne delikatesy zostały pozbawione kolendry). Gotowe!

Smacznego:)


Sałatka Nicejska

Dzisiaj propozycja jednocześnie lekka i sycąca- sałatka nicejska. Sałatka ma kilka składników obowiązkowych, ale w moim życiu widziałam/jadłam już kilka różnych wariacji na temat:) Obowiązkowo: jajka, tuńczyk, oliwki i sałata- myślę, ze nic nie pominęłam:)

sałatka nicejska, sałatka z jajkiem i tuńczykiem, sałatka z tuńczyka



Składniki( na 2 solidne porcje):

mix ulubionych sałat
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3 jajka ugotowane na twardo
100g zielonych oliwek
1 czerwona cebula
1/2 żółtej papryki

dressing:
1/2 szklanki oliwy aromatyzowanej tymiankiem
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praske
łyżka musztardy dijon
łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
pieprz świeżo zmielony

szczypiorek







Sposób przygotowania:


Cantucci- idealne do wina, kawy i herbatki

W tych niepozornych ciasteczkach zakochałam się już wiele lat temu. Zwykle po prostu kupowałam je w delikatesach. W końcu jednak zebrałam się w sobie i wyczarowałam swój własny chrupiący kawałek przyjemności:)Właściwie widzę same plusy domowej produkcji: mam mega wielki słoik cantucci, nie zbankrutowałam( te w delikatesach lubią przywalić ceną) i do tego nie widziałam w żadnych "sklepowych" muscovado w składzie( dzięki temu moje mają smakowity karmelowy kolor:)) ciasteczka idealne do namaczania w winie deserowym, kawce albo herbacie- choć czasami jestem twardzielką i zjadam pochrupując radośnie solo:D

cantucci, cantuccini, włoskie ciastka, biscotti

Składniki( kilkadziesiąt sztuk):
3 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru muscovado
200g całych migdałów
100g płatków migdałowych
4 jajka- duże
solidna łyżka miękkiego masła
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
szczypta soli



Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać przy pomocy robota kuchennego na jednolitą masę. Z gęstego. lepkiego ciasta które nam powstanie przy pomocy zwilżonych ciepłą wodą dłoni uformować na blaszce wyłożonej pergaminem coś na kształt spłaszczonych chlebków( mi osobiście skojarzyło się z ciabattą)- ja miałam 2 po około 30 cm. Piec 45 minut w 120stopniach bez termoobiegu. Po tym czasie "chlebki" wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, pokroić ostrym! nożem( takim by dał sobie radę z migdałami)na ok. 1,5cm plastry. Na kratce z piekarnika położyć pergamin i na nim układać cantucci- włożyć znowu do piekarnika na ok. 45 minut na 120stopni- ciasteczka muszą się przesuszyć i lekko zarumienić. Przestudzić i przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku. Gotowe!

Smacznego:)

Nuddle smażone z polędwiczką wieprzową i warzywami

Czas wyrwać się wreszcie ze szponów lenistwa i powrócić do garów:D Powracam błyskawicznym daniem, które totalnie odrywa od tematu świątecznego:) Za to świetnie się sprawdzi w posylwestrowe cierpienia ;) Zatem zapraszam:

nuddle, makaron smażony, makaron azjatycki, makaron z zupek chińskichSkładniki:
1 opakowanie makaronu błyskawicznego nuddle
1 średnia polędwiczka wieprzowa
1 średnia cukinia
garść szpinaku
1 duża cebula
kawałek korzenia imbiru
3 ząbki czosnku
pieprz cayenne
jasny sos sojowy
sok z 1/2 cytryny
olej












Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy wszystkie składniki, gdyż smażąc w woku musimy działać błyskawicznie- nie ma czasu na krojenie w międzyczasie:) Zatem: polędwiczkę w plastry, cukinię w półplastry, cebule w pióra.
Na rozgrzany olej wrzucamy zgniecione ząbki czosnku, starty imbir, pióra z cebuli- smażymy mieszając ok. minuty. Następnie dodajemy polędwicę- przesmażamy aż zacznie zmieniać kolor na szary. Na koniec dodajemy cukinię i szpinak oraz przyprawiamy pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, sosem sojowym- proporcje na wyczucie:) Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie przysmażone dodajemy makaron oraz ok. 1/2 szklanki wody i dusimy mieszając do miękkości makaronu. Gotowe!


Smacznego:)

Pikantny śledzik

Zwykle prezenty własnoręcznie robione są słodkie. Tym razem będzie jednak pikantnie:) Jako, że na święta całą radosną gromadką( sztuk 3) ruszamy do mojego rodzinnego domu i nie robię wigilii u siebie postanowiłam zabrać ze sobą chociaż jakieś smakowite gifty na świąteczny stół. Tata zamówił sobie jakieś pikantne śledzie- chociaż pewnie nie spodziewa się takiego opakowania:)) Pikantność powstała dzięki zapasom zgromadzonym w czeluściach lodówki- czyli na spontanie:) Wyszło smakowicie i na ostro:)

śledzie, śledzik, pikantne śledzie, śledź w pomidorachSkładniki:
250g filetów śledziowych marynowanych w occie
150ml ketchupy łagodnego
200g koncentratu pomidorowego
cebula
1/2 główki czosnku
olej
łyżeczka( solidna) pieprzu cayenne
łyżka suszonego lubczyku
2 gałązki rozmarynu( same igiełki)
pieprz













Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem i sosem pieczarkowym

Danie przy którym jest trochę bałaganu( bo farsz, sos i jeszcze ciasto do naleśników), ale warto bo jest mega pysznie:) Naleśniki lubię bardzo i na słodko i wytrawnie- polecam gorąco!

naleśniki, naleśniki ze szpinakiem, sos pieczarkowy
Składniki(na ok. 5 naleśników):
farsz:
300g szpinaku( mrożonego albo świeżego)
200ml śmietanki 18%
łyżka masła klarowanego
1 cebula
3 ząbki czosnku
pieprz

sos pieczarkowy:
200g pieczarek
2 łyżki mąki
1 cebula
3/4 szklanki mleka
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz

naleśniki:
szklanka mleka
1 1/2 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki oleju

kilka plastrów żółtego sera


Sposób przygotowania:
Farsz: Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać rozgnieciony i obrany czosnek oraz szpinak. Gdy szpinak się przesmaży zalać całość śmietanką i smażyć na dużym ogniu do momentu aż całość zgęstnieje. Trzeba często mieszać by się nie przypalił. Na koniec doprawić pieprzem.
Sos: Na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulkę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy pieczarki się przesmażą oprószyć je mąką i przesmażyć( tak jak zasmażkę). Gdy się lekko zarumienią dodać mleka i całość rozmieszać. Gotować jeszcze przez chwilę, aż sos nabierze odpowiedniej gęstości( jeśli okaże się za gęsty można dolać więcej mleka). Na koniec doprawić solą i pieprzem.
naleśniki: wszystkie składniki zmiksować na jednolita masę. Smażyć na suchej patelni.
składanie w całość: na połowę naleśnika nałożyć farsz i żółty ser. Naleśnika złożyć i przesmażyć na patelni- tak by ser się roztopił. Podawać z sosem pieczarkowym. Gotowe!


Smacznego:)

Wigilijny kompot z suszu

W moim rodzinnym domu nie było takiej kulinarnej tradycji. Jednak ja bardzo byłam ciekawa jak taki kompot może smakować. Kupiłam susz wigilijny i resztę poimprowizowałam- jeśli znacie jakieś inne przepisy- podajcie w komentarzu co zmienić w moim- chętnie przetestuję. Kompot ten skradł moje serce całkowicie. I jeszcze ciekawostka! Kompot wyszedł bardzo intensywny w smaku, a że ja na codzień pijam tylko wodę to rozcieńczałam go sobie- ekstra smakuje z wodą mocno gazowaną!


kompot wigilijny, kompot z suszu, kompot z suszonych owoców





Składniki( na litrowy dzbanek):

400g suszu na kompot
garść suszonych śliwek
garść żurawiny suszonej
2 małe cytryny
3 łyżki miodu
kilka goździków
1-2 gwiazdki anyżu
2 kawałki kory cynamonu



Sposób przygotowania:

Susz, śliwki, żurawinę oraz sparzoną i pokrojoną na plastry cytrynę zalać 2 litrami wody i gotować

Tarta z prosciutto, porem i camembertem

Pokaż mi swoją lodówkę a powiem Ci kim jesteś:) A tak serio to owo danie tytułowe jest niczym innym jak przedświątecznymi porządkami w lodówce. Jako, że wyjeżdżam na święta postanowiłam zostawić w lodówce niemalże tylko światło:P

tarta wytrawna, quicheSkładniki:
Szklanka mąki
150g masła
4 żółtka
2 sery camembert
150g prosciutto
200ml śmietanki 18%
1 por(jasna część)
kilka pomidorów koktajlowych
odrobina świeżego rozmarynu
pieprz
















Sposób przygotowania:
Mąkę, masło i 2 żółtka zagnieść na jednolite ciasto, uformować w okrągły płaski placek, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotować farsz: szynkę pokroić drobno i przesmażyć z posiekanym porem. Pozostałe 2 żółtka wymieszać ze śmietanką,  i pokrojonym serem, doprawić pieprzem.
Gdy ciasto się schłodzi wyjąć je, rozwałkować(albo wylepić ręcznie) i włożyć do foremki. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć( grochem, fasolą, ryżem- co tam mamy pod ręką). Włożyć do piekarnika rozgrzanego na 180stopni na ok. 15 minut. Gdy ciasto się podpiecze wyjąć formę, zdjąć obciążenie i ułożyć farsz: na spód prosciutto z porem, zalać śmietaną z serem i na wierzch poukładać pokrojone na ćwiartki pomidorki( jeśli są bardzo małe to kroimy tylko na pół). Wkładamy spowrotem do piekarnika i pieczemy jakieś 10minut( aż ser się rozpuści a śmietanka z jajkiem nieco zetnie). Gotową tartę posypać rozmarynem. Można podawać z dipem czosnkowym. Gotowe!


Smacznego:)

Snowball cytrusowy- wznieśmy toast za 200 post:)

Wow! nie sądziłam, że aż tak się rozochocę z tym moim gotowanio- pisaniem, czy może opisywaniem gotowania:P Ale skoro już jest okazja to trzeba to uczcić:) A jak wiadomo w każdym polskim domu na toast zapodajemy sobie lekkiego, cytrusowo- ajerkoniakowgo drina!
P.S. Będzie tez świetny na świąteczne wieczory:)

snowball drink, alkohol


Składniki( na 1 drinka):
50 ml ajerkoniaku
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
woda gazowana
kostki lodu



















Sposób przygotowania:
Ajerkoniak wlać do szklanki z kostkami lodu razem z sokiem z cytryny i pomarańczy- wymieszać. Dodać wodę około 100ml- całość ponownie zamieszać. Szklankę udekorować cząstkami owoców. Gotowe!


Smacznego:)

A korzystając z okazji i okrągłej sumki postów na karku, dziękuję, że tu zaglądacie, komentujecie- to bardzo miłe i budujące:) Aż chce się napisać kolejne 200 postów:)

D.

Pavlova z granatem- deser w kolorach św. Mikołaja:)

Byli goście to i coś słodkiego było:)) Szybka rozkminka po kuchni i mamy bezowe szaleństwo ze śmietaną i owocem granatu. Całkiem niespecjalnie wyszedł mi przedświąteczny, mikołajowy deser tzn. w kolorach Mikołaja tudzież naszego Wielkopolskiego Gwiazdora:) Za piękne, poniżej zamieszczone zdjęcie dziękuję Gościom, a dokładnie Filipowi:))

pavlova, pavlowa, beza
Składniki( na 6 porcji):
4 białka z dużych jaj
szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
500ml śmietanki 30%
1 dorodny granat
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
kilka listków melisy




Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno. dodajemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia- miksujemy do momentu aż masa

Ruskie pierogi

Jak nie było to nie było- a teraz prawdziwy pierogowy szał:) Dzisiaj moje najukochańsze, najulubieńsze- pierogi ruskie! biją na głowę wszystkie pierogi świata. po prostu idealne połączenie smaków:) I wiecie co, nawet lubię sobie czasem pokleić te pierogi- wcale mnie to nie męczy:)


pierogi ruskie

Składniki(na około 4 porcje):

4 średnie ziemniaki
250g twarogu półtłustego
łyżeczka soli morskiej 
czarny pieprz
pęczek szczypiorku

ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanka ciepłej wody
2-3 łyżki oliwy

do podania:
cebula
2-3 łyżki masła




Sposób przygotowania:

Tatar z łososia wędzonego

Bardzo lubię tatara, nie tylko w klasycznej wersji z mięsem- lubię też takiego z łososia. Dziś właśnie łososiowy tatar- myślę, że to fajne, aromatyczne danie przystawkowo/ przekąskowe. Wariant dodatków jest tu dość rozległy- można dodać też np. oliwki, awokado, ogórka kiszonego- to zależy od waszych preferencji.


tatar z łososia, tatar z łososia wędzonegoSkładniki( na 2 porcje):
200g wędzonego łososia w kawałku
4 ogórki konserwowe
2 szalotki
4 łyżki kaparów
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
czarny pieprz


















Sposób przygotowania:
Łososia posiekać dość drobno. Posiekaną rybę wymieszać dokładnie z sosem sojowym i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Ogórki, cebulki i kapary posiekać bardzo drobniutko. Podzielić składniki na dwie porcje i ułożyć na talerzach. Można podawać z pieczywem. Gotowe!


Smacznego:)

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Właśnie zorientowałam się, że na moim blogu wśród blisko 200 przepisów nie ma ani jednego na pierogi( jakiekolwiek!), które są w czołówce moich ulubionych dań. Muszę zatem koniecznie to zmienić:) Zaczynam od pierogów z kaszą i grzybami, które myślę, ze świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie Złotej Wigilijnej 12-stki:) A pomysł na farsz zrodził się stąd, że zawieruszyła mi się jeszcze jedna paczka, którą dostałam od  firmy SyS do testowania- kasza gryczana z grzybami. Podrasowałam nieco ową kaszę i powstał idealny farsz:) Do tego zrobiłam sos śmietanowy z serem z niebieską pleśnią- pycha!

Składniki( na ok. 4 porcje):
farsz:
1 torebka kaszy gryczanej z grzybami SyS
2 łyżki masła
pęczek pietruszki
łyżka suszonych, roztartych borowików
sól, pieprz

ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
2-3 łyżki oliwy

Sos:
150ml śmietanki 18%
1 cebula
100 sera z niebieską pleśnią
pieprz
oliwa





Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy z dodatkiem roztartych (najlepiej w moździerzu) grzybów oraz masłem według przepisu na opakowaniu( oczywiście można również przygotować farsz z kaszy gryczanej z tym, że wtedy warto dodać jeszcze cebulkę i odrobinę więcej grzybów). Na koniec, gdy kasza jest już ugotowana dodajemy sól, pieprz oraz posiekana natkę pietruszki i całość dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy, tak by ciasto było jednolite, miękkie i niezbyt kleiste. Z gotowego ciasta formujemy kulę i rozwałkowujemy kilku milimetrowy arkusz. Wykrawamy koła( najlepiej przy pomocy szklanki z cienkimi brzegami), na środek każdego dajemy około łyżki farszu i sklejamy pierogi( albo ręcznie, albo przy pomocy maszynki). pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez kilka minut( po wrzuceniu do garnka powinny wypłynąć na powierzchnię i pogotować się jeszcze 2-3 minuty). Do moich pierogów podałam sos serowy: na oliwie zeszklić posiekaną drobno cebulkę, dodać śmietankę i ser pokruszony na kawałki-gdy ser się rozpuści w śmietance sos jest gotowy. pierogi można też podać np. z samą cebulką zeszkloną na masle. Gotowe!


Smacznego:)



Kruche ciasteczka z lawendową nutą i konfiturą z porzeczki

To ciasteczka w rodzaju takich, które można zawsze zrobić- składniki w domu zawsze są . Szybkie i idealne do kawy/ herbaty. Ja urozmaiciłam moje cukrem lawendowym, który kiedyś pokazywałam na blogu oraz dodałam konfiturę porzeczkową, którą również sama robiłam. Ale oczywiście można użyć zwykłego cukru i dowolnej konfitury.


kruche ciasteczka z konfiturą, kruche ciasto, szybkie ciasteczka

Składniki( na około 25-30 ciasteczek):
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru lawendowego
150g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
konfitura z czerwonej porzeczki




Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki( oprócz konfitury) zagniatamy na jednolitą masę- uformować w płaski placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia. Gdy ciasto się schłodzi rozwałkować je na ok 0,5 cm arkusz i wykrawać szklanką okrągłe ciastka. Ciastka umieścić na blaszce i na środku każdego umieścić łyżeczkę konfitury. Piec w 180stopniach do uzyskania złotego koloru:) Ciasteczka wyjąć z piekarnika i poczekać aż przestygną- w przeciwnym razie gdy będziemy chcieli zdjąć je z blaszki zaczną się łamać i kruszyć.  Gotowe!


Smacznego:)

Keks pełnoziarnisty

Tak mi zasmakował poprzedni keks, że postanowiłam zrobić powtórkę z rozrywki. Wszystko pięknie, ładnie, masło utarte z jajkami i cukrem zabieram się za mąkę i... mam jedną szklankę( a w przepisie 2,5). Trochę się zdziwiłam no ale coś trzeba było zrobić. Przeszukałam w trybie natychmiastowym szafki i znalazłam! 1/2 szklanki mąki z pełnego ziarna pszennej i 1/2 szklanki otrębów pszennych- jak to mówią "aj się nie ma co się lubi..."- zamieszałam wszystko i...wyszedł piękny, rumiany, przepyszny keks w kolorze miodowo- piernikowym:) Jak to dobrze czasami zapomnieć czegoś kupić:) Poniżej lista składników:


keks, jak zrobić keks

Składniki:
szklanka mąki pszennej białej
1/2 szklanki mąki pszennej z pełnego ziarna
1/2 szklanki otrębów pszennych
kostka masła
szklanka cukru pudru
4 jajka
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
około 400g różnych bakalii: ja dałam 150g kandyzowanych owoców egzotycznych, 150g posiekanych orzechów włoskich i ok. 100g suszonej śliwki
łyżka bułki tartej(do wysypania formy)


na lukier:
3 łyżki cukru pudru
łyżka wody




Sposób przygotowania:
W robocie ucieramy masło, cukier, jajka na jednolitą masę. dodajemy mąkę, mąkę pełnoziarnistą oraz

Grzanki z prosciutto, pomidorkami i masełkiem czosnkowym

W przedświątecznym szale warto czasami przekąsić coś szybkiego i niezwiązanego z klimatem świątecznym- tak w ramach urozmaicenia. Ja polecam na tą okoliczność bardzo aromatyczne grzanki. Powstają w mgnieniu oka i cieszą podniebienie:)


grzanki, prosciutto, prosciutto crudo, grzanki czosnkowe
Składniki:
8 kromek ciemnego pieczywa
8 plasterków prosciutto
8 pomidorków koktajlowych
otarty parmezan
 50g miękkiego masła
ząbek czosnku
sól, pieprz

















Sposób przygotowania:
Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz- mieszamy i mamy masełko czosnkowe. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Kromki przesmarowujemy masełkiem i kolejno układamy na pieczywie szynkę, przekrojone na pół pomidorki oraz tarty ser- całość zapiekamy w piekarniku do zarumienienia się pieczywa. Gotowe!


Smacznego:)

Śledzie w oleju

Ryby to obowiązkowi goście na wigilijnym stole. Pod różnymi postaciami, różne gatunki, różne dodatki. Jednym z podstawowych rybnych dań jest śledź w oleju. Sekretem dobrego śledzia jest dla mnie właśnie olej. Moim zdaniem najlepiej ze śledziem komponuje się olej rydzowy( ma ciekawy, jakby cebulowy posmak), a zaraz po nim mamy olej lniany- również super do ryb. W tym konkretnym śledziku użyłam właśnie tego drugiego- ma fantastyczny, bursztynowy kolor, a do tego idealnie gra ze śledziami.


śledzik w oleju, śledź w oleju, jak zrobić śledzie w oleju


Składniki:

200g śledzia marynowanego
1 cebula szalotka 
świeżo mielony czarny pieprz
gałązka rozmarynu
olej lniany





Sposób przygotowania:


Keks

Dzisiaj znowu w klimacie świątecznym- pyszny keks. Uwielbiam to ciasto, ale pod warunkiem, że jest pełne bakalii, lukrowane i jest go dużo:) A najlepsze w tym przepisie jest to, że właściwie wszystko samo się robi, no pod warunkiem, ze mamy robot kuchenny:) A zatem:


keks


Składniki( na keksówkę ok. 30cm długości):

2,5 szklanki mąki
kostka masła
4 jajka
szklanka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
około 400g różnych bakalii: ja dałam 150g kandyzowanych owoców egzotycznych, 150g posiekanych orzechów włoskich i ok. 100g suszonej śliwki
łyżka bułki tartej(do wysypania formy)

na lukier:
3 łyżki cukru pudru
łyżka wody




Sposób przygotowania:

W robocie ucieramy masło, cukier, jajka na jednolitą masę. dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.

Torcik bezowy z kremem ajerkoniakowym i owocami

Lubicie bezy? ja baaardzo:) A gdy do tego jest jeszcze krem i owoce to jest już mega radość. Jako, że jest zimno jak diabli, a ja delikatnie rzecz ujmując nie przepadam za temperaturami poniżej 25stopni na plusie to polepszam sobie humor odrobiną ajerkoniaku w kremie i jeszcze czekolada na wierzch- jak szaleć to po całości:P

beza, bezy, torcik bezowy, tort bezowy, przepis na ciasto, beza z kremem



Składniki( na 2 3-piętrowe torciki, lub 3 2-pietrowe):
2 białka jaj
1/2 szklanki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

na krem:
1 opakowanie serka Philadelphia
100ml ajerkoniaku
łyżeczka esencji waniliowej

kilka winogron( ale mogą być inne owoce- ananas, banan, pomarańcze itp.)

odrobina gorzkiej, otartej czekolady




Sposób przygotowania:
Schłodzone białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i mąkę i ponownie ubijać- tak by masa

Zupa rybna- idealna na Wigilię

W końcu to się stało! Pokonałam wewnętrzną niechęć do karpia! Tak, jestem tzn. byłam nieprzeciętnie negatywnie nastawiona do karpia! Zawsze wydawało mi się, że to wstrętna, galaretowata i niesmaczna ryba. Było tak jednak dopóki nie ugotowałam tej zupy. Bulion rybny wyszedł mi nieziemsko pyszny:) A do tego kluseczki domowej roboty, natka pietruszki i jest bosko!

zupa rybna, zupa, przepis na zupę, zupy, rybaSkładniki( na ok.  4 porcje):
1 średniej wielkości wypatroszony i oczyszczony z łusek karp
1 por
1 mały seler
3 marchewki
1 duża cebula
3 korzenie pietruszki
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 cm kawałek świeżego imbiru
sól( ja użyłam soli różowej Himalajskiej Royal Brand)
natka pietruszki

Na kluseczki:
2 jajka
łyżka oliwy
mąka pszenna
sól





Sposób przygotowania:
Rybę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na dzwonka. Wszystkie kawałki(łącznie z głową i ogonem) włożyć do miski i zalać zimną wodą- odstawić. Warzywa obrać, umyć, ewentualnie pokroić i umieścić w dużym garnku wraz z liśćmi laurowymi, obranym imbirem i zielem angielskim- zalać wodą i gotować wywar około 1 godziny. Do wywaru warzywnego dodać rybę odcedzoną z wody. gotować bulion kolejną godzinę, na niewielkim ogniu, bez przykrycia- jeśli na powierzchni zbierze się szarawa pianka należy ją zebrać i wyrzucić. Gdy zupa jest gotowa solimy ją do smaku. Całość przelewamy przez bardzo drobne sitko( oddzielamy bulion od reszty).
Kluseczki: Wymieszać wszystkie składniki na jednolita masę. Kłaść małymi porcjami na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia, odczekać chwilę i wyciągać kluseczki do zahartowania zimną wodą.
Zupę podawać z kluseczkami i natką pietruszki. Gotowe!

Rada: taki bulion świetnie nadaje się jako baza do różnych dań- warto zamrozić sobie porcje czy dwie takiego bulionu.

Smacznego:)

Pancakes sezamowe

Idealne na leniwe, słodkie zwieńczenie śniadania, albo jako deser, albo przekąska. Dodałam zamiast jakiegoś neutralnego, oleju sezamowego i stwierdzam, że to super pomysł- placuszki mają dzięki temu świetny sezamowy aromat! W placuszkach nie ma jajek ale mimo to mają super konsystencję i dobrze trzymają formę, ważne tylko by smażyć je na dobrej jakości patelni z powłoką która chroni przed przywieraniem.

pancakes sezamowe


Składniki(na kilkanaście niewielkich placuszków):

100ml jogurtu naturalnego
100ml mleka
2 łyżki miodu
maka pszenna
łyżka oleju sezamowego




Sposób przygotowania:

wszystkie składniki oprócz mąki dokładnie zmiksować. Dodawać mąkę stopniowo, cały czas mieszając aż

Lemon curd- cytrynowe szaleństwo:)

Powolutku wracam po chorobie. Jeszcze nie ma rewelacji, ale jakoś się już mogę ruszyć:) Dzisiaj mam coś pysznego, i przy okazji Mikołajek, idealnego na prezent własnej produkcji:) Kombinuję też wersję bardzo świąteczną- jak mi się pomysł uda to się na pewno z Wami podzielę:) A teraz zapraszam na przepis:



lemon curd




Składniki(na 0,5 litrowy słoiczek):
szklanka cukru
3 spore cytryny
2 jajka + 1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
solidna łyżka masła




Sposób przygotowania:
Cytryny dokładnie umyć oraz wyparzyć, następnie zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok( mi wyszło z 3

Wyniki konkursu SyS


Konkurs z SyS zakończył się już jakiś czas temu. Bardzo przepraszam, że tak długo kazałam czekać na wyniki. Niestety sezon zimowych chorób uważam oficjalnie za otwarty- od kilku ni walczę z anginą:( Dlatego już nie przedłużam tylko ogłaszam wyniki:

Pierwsze miejsce: Magdalena Czajkowska- za smaki związane z Babcią oraz piękne zdjęcie:)

Wyróżnienia wędrują dla:
Oli za naleśniki z jaj z kurnika- bardzo ciekawa nazwa:)
Iwony za gołąbki z kaszą i sosem grzybowym- Babcie to mają sekretne przepisy:)



Dziękuję Wszystkim za zabawę- a Zwyciężczynie proszę o przesłanie adresów do wysyłki na mój adres mailowy do końca tygodnia tj. do niedzieli: dorota.foremska@gmail.com

Muffinki czekoladowe z serkiem

Coś idealnego wprost na osłodę. Mocno czekoladowe z przepysznym serowym dodatkiem, z nutą wanilii i cynamonu- pycha. Jak dla mnie idealne do kawy. A do tego banalnie proste! Do dzieła:






Składniki(na 12 sztuk):
suche:
szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao ciemnego
łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

mokre:
2 jajka
3 czubate łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki mleka
łyżka oleju ryżowego

tabliczka gorzkiej czekolady

na masę serową:
opakowania 125g serka philadelphia
150ml śmietanki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
łyżka esencji waniliowej



Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy masę serową. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy do niej cukier puder