menu

Naleśniki ze szpinakiem i sosem pieczarkowym

Danie przy którym jest trochę bałaganu( bo farsz, sos i jeszcze ciasto do naleśników), ale warto bo jest mega pysznie:) Naleśniki lubię bardzo i na słodko i wytrawnie- polecam gorąco!

naleśniki, naleśniki ze szpinakiem, sos pieczarkowy
Składniki(na ok. 5 naleśników):
farsz:
300g szpinaku( mrożonego albo świeżego)
200ml śmietanki 18%
łyżka masła klarowanego
1 cebula
3 ząbki czosnku
pieprz

sos pieczarkowy:
200g pieczarek
2 łyżki mąki
1 cebula
3/4 szklanki mleka
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz

naleśniki:
szklanka mleka
1 1/2 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki oleju

kilka plastrów żółtego sera


Sposób przygotowania:
Farsz: Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać rozgnieciony i obrany czosnek oraz szpinak. Gdy szpinak się przesmaży zalać całość śmietanką i smażyć na dużym ogniu do momentu aż całość zgęstnieje. Trzeba często mieszać by się nie przypalił. Na koniec doprawić pieprzem.
Sos: Na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulkę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy pieczarki się przesmażą oprószyć je mąką i przesmażyć( tak jak zasmażkę). Gdy się lekko zarumienią dodać mleka i całość rozmieszać. Gotować jeszcze przez chwilę, aż sos nabierze odpowiedniej gęstości( jeśli okaże się za gęsty można dolać więcej mleka). Na koniec doprawić solą i pieprzem.
naleśniki: wszystkie składniki zmiksować na jednolita masę. Smażyć na suchej patelni.
składanie w całość: na połowę naleśnika nałożyć farsz i żółty ser. Naleśnika złożyć i przesmażyć na patelni- tak by ser się roztopił. Podawać z sosem pieczarkowym. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

6 komentarzy:

  1. Naleśniki ze szpinakiem uwielbiam, ale z sosem pieczarkowym jeszcze nei jadłam. Na pewno przetestuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. A za mną od tygodni chodzi szpinak już mam pomysł dzięki Tobie na potrawe z nim :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak + pieczarki, jedno z moich ulubionych połączeń

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie, ja zawsze do szpinaku dodaję ser Bałkański(np. lidla), muszę wypróbować wersję z sosem:)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)