menu

Śledzie w oleju

Ryby to obowiązkowi goście na wigilijnym stole. Pod różnymi postaciami, różne gatunki, różne dodatki. Jednym z podstawowych rybnych dań jest śledź w oleju. Sekretem dobrego śledzia jest dla mnie właśnie olej. Moim zdaniem najlepiej ze śledziem komponuje się olej rydzowy( ma ciekawy, jakby cebulowy posmak), a zaraz po nim mamy olej lniany- również super do ryb. W tym konkretnym śledziku użyłam właśnie tego drugiego- ma fantastyczny, bursztynowy kolor, a do tego idealnie gra ze śledziami.


śledzik w oleju, śledź w oleju, jak zrobić śledzie w oleju


Składniki:

200g śledzia marynowanego
1 cebula szalotka 
świeżo mielony czarny pieprz
gałązka rozmarynu
olej lniany





Sposób przygotowania:


Śledzie odsączamy, kroimy na kawałki i układamy w miseczce. Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę- posypujemy nią śledzie. Całość doprawiamy świeżo zmielonym, możliwie grubo, czarnym pieprzem. Na koniec całość zalewamy obficie olejem- odstawiamy do lodówki, by całość się przegryzła. Ja do dekoracji użyłam świeżego rozmarynu, który dodatkowo wzbogaca swoim aromatem smak śledzi. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)