menu

Muffinki czekoladowe z serkiem

Coś idealnego wprost na osłodę. Mocno czekoladowe z przepysznym serowym dodatkiem, z nutą wanilii i cynamonu- pycha. Jak dla mnie idealne do kawy. A do tego banalnie proste! Do dzieła:






Składniki(na 12 sztuk):
suche:
szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao ciemnego
łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

mokre:
2 jajka
3 czubate łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki mleka
łyżka oleju ryżowego

tabliczka gorzkiej czekolady

na masę serową:
opakowania 125g serka philadelphia
150ml śmietanki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
łyżka esencji waniliowej



Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy masę serową. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy do niej cukier puder
i po trochu serka- miksujemy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy esencję waniliową i całość dokładnie miksujemy. Odstawiamy do lodówki.

muffinki: składniki suche mieszamy w misce, dodajemy do nich posiekaną dość drobno czekoladę. Do suchych składników dodajemy mokre i całość niedbale mieszamy. W silikonowych foremkach albo formie do muffinek umieszczamy po porcji( wielkości kopiastej łyżki stołowej) masy. W każdej porcji ciasta muffinkowego robimy na środku wgłębienie i wypełniamy masą z serka. Muffinki pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Gotowe!

Info/ Rada:Masa serowa z podanej porcji mi została więc już gotowe muffinki( nie widać tego na zdjęciu) podawałam z dodatkową, nie zapieczoną porcją kremu. Chociaż ten krem jest tak pyszny, że można go zjeść jako osobny deser:)



Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. Pyszne, mocno czekoladowe, ciasto wilgotne i nie za słodkie - tak jak lubię!...a serek na wierzchu rzeczywiście można jeść jako osobny deser i to na kilogramy.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)