Gorąca miseczka tego cuda i zima jakby bardziej znośna:) Można jeść ją z pieczywem, ziemniakami albo tak jak ja- solo:) Syci, zachwyca bogactwem aromatu i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ja łączę boczek i kiełbasę ale można tutaj nieco modyfikować składniki w zależności od gustu.
Składniki:
300g suchej fasoli piękny Jaś
300g boczku wędzonego
200g kiełbasy wędzonej, średniotłustej
3 nieduże czerwone cebule
3-4 ząbki czosnku
700ml przecieru pomidorowego (ew. pomidory w kawałkach z puszki)
250 ml bulionu drobiowego
2-3 liście laurowe
łyżeczka suszonego cząbru
łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Fasolę płuczemy i namaczamy na noc. Odsączamy fasolę z wody w której się moczyła i gotujemy do