menu

Szalony ogródek- risotto z fasolnikiem egipskim i natką pietruszki

Kolejny, już ostatni odcinek cyklu szalony ogródek. Tym razem miałam trudne zadanie- fasolnik egipski. Dynie, topinambur i marchewki to bardzo popularne warzywa czy rośliny jadalne jeśli zestawimy je z fasolnikiem. Ale nie taki fasolnik straszny... jak się go potraktuje jak fasolę:) Czyli namaczamy, odcedzamy, gotujemy, odcedzamy i szalejemy kulinarnie do woli:) U mnie powstało fasolnikowe risotto z pietruszką- pycha!







Składniki:

100g suchego fasolnika egipskiego
200g ryżu arborio
1 litr warzywnego wywaru (ew. bulion drobiowy)
3 łyżki masła
mały por (jasna część)
1/2 pęczka natki pietruszki
2-3 łyżki startego parmezanu
łyżka oliwy
sól



Sposób przygotowania:

Ziarna fasolnika płuczemy, namaczamy na noc, ponownie płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie

Fasolka po bretońsku

Gorąca miseczka tego cuda i zima jakby bardziej znośna:)  Można jeść ją z pieczywem, ziemniakami albo tak jak ja- solo:) Syci, zachwyca bogactwem aromatu i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ja łączę boczek i kiełbasę ale można tutaj nieco modyfikować składniki w zależności od gustu.



fasolka po bretońsku




Składniki:

300g suchej fasoli piękny Jaś
300g boczku wędzonego
200g kiełbasy wędzonej, średniotłustej
3 nieduże czerwone cebule
3-4 ząbki czosnku
700ml przecieru pomidorowego (ew. pomidory w kawałkach z puszki)
250 ml bulionu drobiowego
2-3 liście laurowe
łyżeczka suszonego cząbru
łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
pieprz
sól



Sposób przygotowania:

Fasolę płuczemy i namaczamy na noc. Odsączamy fasolę z wody w której się moczyła i gotujemy do

Barszcz ukraiński na bulionie z kaczki

Taki barszcz to doskonała, sycąca propozycja na zimę. Nie wyobrażam sobie by o innej porze roku mogła smakować lepiej niż właśnie teraz, gdy za oknem śnieg, mróz i mało słońca. Zupę można zabielić śmietanką, ja jednak najbardziej lubię ją bez tego dodatku. Moja wersja jest na bulionie z kaczki, ale równie dobrze można przygotować barszcz ukraiński na wywarze z kurczaka, indyka czy np. na żeberkach.


barszcz ukraiński


Składniki:

na bulion:
korpus niedużej kaczki, podzielony na mniejsze części
spory seler
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 opieczona cebula
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
sól

na barszcz:

3 spore buraki
3 ziemniaki
puszka czerwonej fasoli
3 ząbki czosnku
1 marchewka
2-3 gałązki świeżego majeranku
sok z 1/2 cytryny
 pieprz, sól




Sposób przygotowania:

Bulion z kaczki: W dużym garnku umieszczamy kaczkę, obrane i pokrojone na cześci warzywa, cebulę, liście

Pszenne bułeczki z suszonymi pomidorami i rozmarynem

Takie bułeczki to idealny początek dnia! Delikatne, aromatyczne i właściwie wystarczy odrobina masła albo oliwy i mogą obyć się bez dodatków. Jeśli jednak mamy ochotę na śniadanie deluxe to oczywiście możemy komponować dowolne wytrawne dodatki:)


drożdżowe bułeczki z suszonymi pomidorami



Składniki( na 6 sporych bułek):

250ml ciepłej wody
450g mąki pszennej plus odrobina do podsypania
40g drożdży
łyżeczka soli rozmarynowej
łyżeczka cukru
4-5 suszonych pomidorów z oleju
3-4 łyżki oliwy z oliwek




Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżeczką mąki w wodzie i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe

Zupa-krem z selera z boczkiem

Doskonała kompozycja delikatnego kremu i intensywny smak "grzanek" z boczku. Świetna po zimowym spacerze w mroźny dzień:) Rozgrzewa i świetnie smakuje. A boczkowe "grzanki" po prostu pychotka:)


zupa krem z selera





Składniki:

1 duży seler
korzeń pietruszki
marchewka
duża cebula
3 ząbki czosnku
150ml śmietanki 18%
200g boczku wędzonego
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
ok. 1/2 łyżeczki świeżo otartej gałki muszkatołowej
sól
2 łyżki oliwy




Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną w kawałki cebulę oraz rozgniecione ząbki

Pasta kanapkowa z awokado i tuńczyka

Pyszna, aromatyczna i błyskawiczna w przygotowaniu. Doskonała do kanapek, ale jeśli o mnie chodzi spokojnie można zjeść ją solo, jak sałatkę:) Dzięki bardzo dojrzałemu, kremowemu awokado nie potrzeba dodawać majonezu czy nawet jogurtu- ma idealną do smarowania konsystencję. A do tego ten cudowny, jasnozielony kolor awokado- wiosna na kanapce:)


pasta kanapkowa z awokado i tuńczykiem




Składniki:

1 duże bardzo dojrzałe awokado
mała puszka tuńczyka( 80g) nierozdrobnionego, w sosie własnym
mała szalotka
sok z 1/2 cytryny
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
łyżeczka posiekanej natki pietruszki



Sposób przygotowania:

Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy w misce. Szalotkę bardzo drobno siekamy- dodajemy do

Szalony ogródek- dynia sweet dumpling faszerowana kaszą, boczkiem i serem feta


Kolejny już wpis z cyklu szalony ogródek:)  Taka piękna, słodka i idealna wprost do faszerowania dynia tym razem. O sweet dumpling od strony ogródka możecie poczytać u Łukasza oczywiście, a ja zapraszam na idealną na zimowe rozgrzewanie kulinarną propozycję z dynią w roli głównej:)




Składniki:

4 dynie sweet dumpling
woreczek (100g) kaszy jęczmiennej
ok. 150 g boczku wędzonego
1 spora cebula
2-3 ząbki czosnku
100g sera feta
150ml bulionu drobiowego
łyżeczka suszonego majeranku
łyżeczka suszonego tymianku
pieprz




Sposób przygotowania:

Gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do przestudzenia. Boczek kroimy drobno i

Drożdżowy chleb pszenno- żytni ze słonecznikiem

Domowe pieczywo jest najlepsze na świecie! Wie to zapewne każdy kto choć raz popełnił takowe własnoręcznie:) A po pierwszym kęsie kanapki z takiego chleba już wiesz, że będą kolejne- kolejne kanapki i kolejne chleby oczywiście:)







Składniki:

200g mąki pszennej pełnoziarnistej plus trochę do podsypywania
200g mąki żytniej typ 2000
50g drożdży
250ml ciepłej wody
1/2 szklanki nasion słonecznika
łytżeczka soli
łyżeczka cukru
3 łyżki oleju rzepakowego




Sposób przygotowania:

W wodzie rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki pszennej- odstawiamy w ciepłe miejsce by

Pikantne ragu wołowe z selerem naciowym i polentą

Ragu to sycące, dodające energii i bardzo aromatyczne danie- doskonałe na zimne dni. Świetnie sprawdzi się też po prostu jedzone z np. grzanką albo świeżym chlebkiem ale ja postawiłam tym razem na polentę. Polentę ugotowałam na bulionie, gdyż według mnie tak smakuje najlepiej.


ragu wołowe




Składniki:

400g mielonego mięsa wołowego
3-4 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
500ml bulionu drobiowego
400ml pasty pomidorowej
100ml czerwonego wytrawnego wina
1 papryczka chilli
łyżeczka suszonego tymianku
liść laurowy
łyżeczka soli morskiej z ziołami do pomidorów
łyżka słodkiej papryki
4 łyżki kaszy kukurydzianej
łyżka oliwy



Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w średnią kostkę, czosnek obieramy i rozgniatamy- szklimy na patelni z rozgrzaną

Szalony ogródek- smoothie warstwowe z marchewki deep purple i mango z nutą cynamonu

Czas na kolejny odcinek mini- cyklu szalony ogródek! Tym razem wraz z Łukaszem z Bez-ogródek wzięliśmy pod lupę, a ja raczej pod blender marchewkę o ciekawej nazwie deep purple.  U mnie znajdziecie przepis na dodający energii i bardzo barwny smoothie a u Łukasza moc ciekawostek o tej niezwykłej marchewce:)




Składniki(na 2 porcje):

2 średniej wielkości marchewki deep purple
2 mango
łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 szklanki wody mineralnej
sok z 1/2 cytryny
mięta do podania



Sposób przygotowania:

Marchewki obieramy, dzielimy na mniejsze części i wraz z sokiem z cytryny, cynamonem i wodą

Domowe lody z marakują- bez maszynki

Zima czy nie nic tak nie poprawia nastroju jak porcja lodów w słonecznym kolorze:) A jeśli jeszcze mają do tego egzotyczny smak marakui to już jedną nogą jestem na słonecznej plaży:) Lody te są doskonałe zarówno pod względem konsystencji( kremowe i delikatne) jak również smaku! Polecam gorąco:)





Składniki:

2 marakuje
150 ml mleka (u mnie pełnotłuste)
100ml śmietanki 30%
2 żółtka z dużych jaj
3-4 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny



Sposób przygotowania:

Żółtka, cukier i 3-4 łyżki wody ucieramy przy pomocy miksera na gęsty, jednolity kogel-mogel.

Królik duszony w białym winie z rozmarynem

Delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne takie właśnie jest to danie. Idealne na rodzinny, weekendowy obiad ponieważ mimo iż nie wymaga od nas większego wysiłku to wymaga jednak trochę czasu potrzebnego na duszenie mięska. A dodatki możemy przygotować wedle gustu i uznania- u mnie to była lekka sałata i ziemniaki.



królik duszony w winie




Składniki:

tuszka królika
2 marchewki
por (jasna część)
korzeń pietruszki
3-4 ząbki czosnku
3-4 spore gałązki rozmarynu
liść laurowy
pieprz
sól morska rozmarynowa
2 łyżki oliwy
200ml białego wytrawnego wina


Sposób przygotowania:

Tuszkę królika dzielimy na części, nacieramy solą i pieprzem. Marchewki, pietruszkę i por czyścimy,

Sernik z dyniowym puree i masą krówkową

Genialne zestawienie- tyle mogę powiedzieć o tym serniku:) Puree z dyni z cynamonem daje ciekawą nutę smakową, a polewa z masy krówkowej dodaje słodyczy- idealnie! Porcja ( duża!) takiego sernika, duży kubek kawy i mamy przepis na udane popołudnie:)


sernik z dyniowym puree


Składniki:

500g sera twarogowego półtłustego
100ml jogurtu naturalnego
2 całe jajka
łyżka domowego cukru waniliowego
3 łyżki cukru
100g ciasteczek owsianych
250ml puree dyniowego z cynamonem
200g masy krówkowej
szczypta soli



Sposób przygotowania:

W malakserze ucieramy żółtka (białka oddzielamy i ubijamy osobno na zwartą pianę z dodatkiem

Puree dyniowe z cynamonem

Z lodówki uśmiechała się do mnie nieśmiało dynia piżmowa. Co więc mogłam począć innego niż zamienić ją w coś dobrego:) Zrobiłam puree z dyni z cynamonem. Jednak tym razem użyłam cynamonu w całości, inaczej niż w przepisie na ciasteczka z dyniowym oczkiem gdyż zależało mi na utrzymaniu słonecznej barwy dyni- o tym dlaczego napiszę przy okazji wykorzystania tego puree:).


puree z dyni, mus z dyni



Składniki:

600g dyni piżmowej (po obraniu, bez pestek)
4 łyżki cukru
2 kawałki kory cynamonu




Sposób przygotowania:

Obraną, pokrojoną w kostkę dynię umieszczamy w szerokim garnku, podlewamy ok 200ml wody,

Szalony ogródek- zupa-krem z topinamburu z grzankami curry

Dzisiaj pierwszy wpis w ramach mini-cyklu na blogu "Szalony ogródek". Skąd taka nazwa i o co właściwie chodzi? Spieszę radośnie wyjaśniać:) Zaprzyjaźniony ogrodniczy Bloger, który cudnie i z wielką pasją pisze o różnych ogródkowych cudach wyhodował własnoręcznie kilka cudnych roślin i wpadł na genialny pomysł- on napisze o uprawie tego i owego cuda, a ja z każdym z tych dzieł stworzę przepis:) Dziś wraz z Łukaszem na warsztat wzięliśmy topinambur. Poniżej propozycja doskonałej, aromatycznej zupy- krem z grzankami curry. Topinambur idealnie nadaje się do tego typu zup- zblendowałam go na idealnie aksamitną, przyjemną zupę z wyraźną orzechową nutą.





Składniki:

250g obranego i oczyszczonego topinamburu
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1/2 selera
3 ząbki czosnku
łyżka oliwy
sól morska
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
100ml śmietanki 18%
łyżeczka przyprawy curry
2 kromki chleba

do podania: parmezan i bazylia



Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. W garnku

Pełnoziarniste placuszki z bananami

Takie placuszki to idealne śniadanie. Do tego kubek aromatycznej kawy, piękne słońce za oknem i jest pysznie:) Moje placuszki polewam syropem klonowym ale równie dobrze sprawdzi się miód. Osobiście uwielbiam takie słodkie rozpoczęcie dnia, a Wy?


pełnoziarniste placuszki z bananem



Składniki:

150ml mleka
1 duże jajko
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka oleju
1 banan

do podania: syrop klonowy, mięta



Sposób przygotowania:

Mleko, jajko, cukier waniliowy i olej miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę oraz

Smoothie pomarańczowo-bananowe z marakują

Czas najwyższy otrząsnąć się ze świąteczno- noworocznego lenistwa:) Na dobry początek dodający energii i pełen smaku smoothie w słonecznym kolorze. Doskonały na lekkie śniadanie albo jako przekąska w ciągu dnia. Trzy składniki i powstaje nam bomba z witamin, która jest idealna o tej porze roku. Zatem- blendery w dłoń ;)


smoothie bananowo- pomarańczowe z marakują


Składniki( na 2 duże porcje):

2 banany
2 soczyste pomarańcze
2 marakuje


Sposób przygotowania:

Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części- umieszczamy w kubku blendera.