menu

Szalony ogródek- dynia sweet dumpling faszerowana kaszą, boczkiem i serem feta


Kolejny już wpis z cyklu szalony ogródek:)  Taka piękna, słodka i idealna wprost do faszerowania dynia tym razem. O sweet dumpling od strony ogródka możecie poczytać u Łukasza oczywiście, a ja zapraszam na idealną na zimowe rozgrzewanie kulinarną propozycję z dynią w roli głównej:)




Składniki:

4 dynie sweet dumpling
woreczek (100g) kaszy jęczmiennej
ok. 150 g boczku wędzonego
1 spora cebula
2-3 ząbki czosnku
100g sera feta
150ml bulionu drobiowego
łyżeczka suszonego majeranku
łyżeczka suszonego tymianku
pieprz




Sposób przygotowania:

Gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do przestudzenia. Boczek kroimy drobno i
wrzucamy na rozgrzaną patelnię- przesmażamy az wytopi się nieco tłuszczu i dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i szklimy. Następnie dodajemy kaszę, majeranek i tymianek oraz bulion- przesmażamy na wolnym ogniu aż bulion się zredukuje. Dodajemy pokruszony ser i sól oraz pieprz do smaku. Odcinamy z dyni "czapeczki" wokół ogonka, wydrążamy je i faszerujemy lekko upychając farsz. Zamykamy "czapeczkami" i piepczeny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 45-50 minut. Gotowe!



Smacznego:)



A poniżej dynia tuż po zbiorach Łukasza:)  Piękne są, prawda? O sobiście zaręczam również, że są przepyszne:)





comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)