menu

Barszcz ukraiński na bulionie z kaczki

Taki barszcz to doskonała, sycąca propozycja na zimę. Nie wyobrażam sobie by o innej porze roku mogła smakować lepiej niż właśnie teraz, gdy za oknem śnieg, mróz i mało słońca. Zupę można zabielić śmietanką, ja jednak najbardziej lubię ją bez tego dodatku. Moja wersja jest na bulionie z kaczki, ale równie dobrze można przygotować barszcz ukraiński na wywarze z kurczaka, indyka czy np. na żeberkach.


barszcz ukraiński


Składniki:

na bulion:
korpus niedużej kaczki, podzielony na mniejsze części
spory seler
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 opieczona cebula
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
sól

na barszcz:

3 spore buraki
3 ziemniaki
puszka czerwonej fasoli
3 ząbki czosnku
1 marchewka
2-3 gałązki świeżego majeranku
sok z 1/2 cytryny
 pieprz, sól




Sposób przygotowania:

Bulion z kaczki: W dużym garnku umieszczamy kaczkę, obrane i pokrojone na cześci warzywa, cebulę, liście
laurowe, ziele angielskie i pieprz- całość zalewamy 3,5 litrami wody. Gotujemy na niedużym ogniu przez 3-4 godziny, zbierając z bulionu szumowiny gdy zajedzie potrzeba. Na koniec doprawiamy solą do smaku i przecedzamy bulion.
Barszcz: Do ciepłego bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, buraki, marchew. Dodajemy również rozgniecione ząbki czosnku, majeranek i sok z cytryny. Gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy odsączoną fasolę. Gotujemy do całkowitej miękkości warzyw na średnim ogniu. Na koniec, w razie potrzeby doprawimy solą i pieprzem, Gotowe!



Smacznego:)



comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)