menu

Puree dyniowe z cynamonem

Z lodówki uśmiechała się do mnie nieśmiało dynia piżmowa. Co więc mogłam począć innego niż zamienić ją w coś dobrego:) Zrobiłam puree z dyni z cynamonem. Jednak tym razem użyłam cynamonu w całości, inaczej niż w przepisie na ciasteczka z dyniowym oczkiem gdyż zależało mi na utrzymaniu słonecznej barwy dyni- o tym dlaczego napiszę przy okazji wykorzystania tego puree:).


puree z dyni, mus z dyni



Składniki:

600g dyni piżmowej (po obraniu, bez pestek)
4 łyżki cukru
2 kawałki kory cynamonu




Sposób przygotowania:

Obraną, pokrojoną w kostkę dynię umieszczamy w szerokim garnku, podlewamy ok 200ml wody,
dodajemy cynamon i cukier- gotujemy pod przykryciem do zagotowania. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy dynię mieszając od czasu do czasu aż zmięknie a woda częściowo odparuje. Następnie wyjmujemy cynamon i zawartość garnka miksujemy na jednolite, gładkie puree. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. widząc to puree aż zamarzyłam teraz o dyni, ten smak jesieni w połączeniu z cynamonem najlepszy :) zawsze mam z nim miłe wspomnienia :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)