menu

Pikantne ragu wołowe z selerem naciowym i polentą

Ragu to sycące, dodające energii i bardzo aromatyczne danie- doskonałe na zimne dni. Świetnie sprawdzi się też po prostu jedzone z np. grzanką albo świeżym chlebkiem ale ja postawiłam tym razem na polentę. Polentę ugotowałam na bulionie, gdyż według mnie tak smakuje najlepiej.


ragu wołowe




Składniki:

400g mielonego mięsa wołowego
3-4 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
500ml bulionu drobiowego
400ml pasty pomidorowej
100ml czerwonego wytrawnego wina
1 papryczka chilli
łyżeczka suszonego tymianku
liść laurowy
łyżeczka soli morskiej z ziołami do pomidorów
łyżka słodkiej papryki
4 łyżki kaszy kukurydzianej
łyżka oliwy



Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w średnią kostkę, czosnek obieramy i rozgniatamy- szklimy na patelni z rozgrzaną
oliwą. Następnie dodajemy mięso i przesmażamy je. W międzyczasie siekamy drobno papryczkę pozbawiając ją pestek. Gdy mięso się przesmaży podlewamy je połową bulionu i winem i dodajemy przyprawy oraz posiekaną papryczkę i pokrojony w kawałki seler- dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż seler zmięknie. Następnie dodajemy pastę pomidorową i dusimy dalej, aż sos się nieco zredukuje- około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie w rondelku zagotowujemy pozostałe 250ml bulionu i do gotującego się dodajemy kaszę kukurydzianą mieszając energicznie- zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy jeszcze przez chwilę. Podajemy polentę polaną ragu. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)