menu

Królik duszony w białym winie z rozmarynem

Delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne takie właśnie jest to danie. Idealne na rodzinny, weekendowy obiad ponieważ mimo iż nie wymaga od nas większego wysiłku to wymaga jednak trochę czasu potrzebnego na duszenie mięska. A dodatki możemy przygotować wedle gustu i uznania- u mnie to była lekka sałata i ziemniaki.



królik duszony w winie




Składniki:

tuszka królika
2 marchewki
por (jasna część)
korzeń pietruszki
3-4 ząbki czosnku
3-4 spore gałązki rozmarynu
liść laurowy
pieprz
sól morska rozmarynowa
2 łyżki oliwy
200ml białego wytrawnego wina


Sposób przygotowania:

Tuszkę królika dzielimy na części, nacieramy solą i pieprzem. Marchewki, pietruszkę i por czyścimy,
obieramy i kroimy na grube plastry. W sporym, płaskim garnku rozgrzewamy oliwę, przesmażamy na niej warzywa oraz obrane i rozgniecione ząbki czosnku. Następnie w garnku układamy kawałki królika, dodajemy rozmaryn i liść laurowy i zrumieniamy delikatnie mięso z każdej strony. Następnie zalewamy zawartość garnka winem, zmniejszamy ogień na minimum i dusimy pod przykryciem około 2 godzin, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby można zawartość garnka podlać lekko wodą.  Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. Robisz piekne zdjecia:) Az mam ochote ugryzc monitor. I bardzo smakowite przepisy :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa! Strasznie mi miło:) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)