menu

Sernik malinowo- kokosowy z serków homogenizowanych

Póki trwa sezon na maliny wykorzystuję je jak tylko często się da! Tym razem padło na taki serniczek. Był bardzo prosty w wykonaniu, a do tego nieziemsko pyszny! Skorzystałam też z rady Gosi ze Smaków Alzacji i piekłam go w niższej niż zwykle temperaturze i faktycznie miał gładką, jednolitą i niepopękaną powierzchnię co wcześniej nie zawsze się udawało:) Generalnie sernik ten wart jest grzechu więc póki są maliny- działajcie:)


sernik malinowy, sernik z malinami



Składniki( na tortownicę 19 cm średnicy):

1/2 szklanki wiórków kokosowych
150g ciastek owsianych
600g serka homogenizowanego naturalnego
2 żółtka
2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
4 łyżki brązowego cukru malinowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego

do dekoracji:
cukier puder
200g malin




Sposób przygotowania:

Wiórki przy pomocy blendera albo robota kuchennego rozdrabniamy na lepki pył. Następnie

ciasto drożdżowe ze śliwkami- bez wyrabiania

Jak drożdżowe to obowiązkowo z owocami! jak owoce to koniecznie sezonowe:) A jak ciasto drożdżowe... to takie co się przy nim nie trzeba napracować:)
Pewnie już wspominałam, ale słabo idzie mi gotowanie "z przepisu". Jakoś tak nie potrafię odmierzać dokładnie tak jak w przepisie- ksiażki kucharskie kupuję żeby zdjęcia pooglądać:) Ale ten przepis, który pokazała mi mama tak mnie zaciekawił, że myślę sobie "zaryzykuję"i powiem wam, że warto było:) Ciasto jest pyszne:) A najlepsze że powinno odczekać minimum 3 godziny, ale może też całą noc- w związku z tym jeśli wrzucicie składniki wieczorem do miski, to rano w 45 minut macie świeżutkie drożdżowe na śniadanie!



ciasto drożdżowe ze śliwkami



Składniki( na tortownicę 24 cm):

1/2 kilograma śliwek
1/2 kostki drożdży
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki

kruszonka:
100g masła
szklanka mąki
4 łyżki cukru




Sposób przygotowania:

Do miski dodajemy kolejno składniki: rozkruszone drożdże, mleko, roztrzepane jajka, olej, cukier i

Tymiankowe tosty francuskie z kozim serem i karmelizowaną w miodzie figą

Chyba juz wspominałam o tym, że bardzo lubię weekendowe śniadanka- niespieszne, z dużym kubkiem kawy albo herbaty i z różnymi pysznościami. Tym razem padło na wytrane tosty francuskie do których dodałam nabyty na OFDS kozi ser idealny do grillowania( co i sugeruje nazwa- Sir Grill) oraz figi karmelizowane z odatkiem pieprzu. Och jakie to było pyszne! Jesli tylko macie okazję kupić taki serek zróbcie to koniecznie- jeśli nie mozecie użyć innego koziego sera, bez grillowania/ smażenia i po prostu pokruszyć go na tost- myślę, że efekt powinien być równie pyszny:)






Składniki:

7-8 kromek pszennego pieczywa tostowego
2 jajka
50ml mleka
150g koziego sera sir Grill( do grillowania)
1-2 figi
5-6 gałązek tymianku
solidna łyżka miodu wielokwiatowego
100g masła
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Figi kroimy na plastry. Ser kroimy na plastry. W miseczce mieszamy jajka, mleko oraz listki

Grillowana kukurydza z masełkiem tymiankowo- pietruszkowym

Choć sezon grillowy powoli się kończy to myślę, że będzie jeszcze okazja ugrillować sobie pyszną kolbę cukrowej kukurydzy. kukurydza to mój wielki przysmak- niezależnie od tego w jakiej jest formie- uwielbiam gotowaną, grillowaną, pieczoną a nawet taką prosto z puszki:) Tym razem propozycja dla fanów grillla i kukurydzy:) Chociaż z powodzeniem taką kukurydzę można również ugrillować na grillu elektrycznym albo patelni grillowej- do dzieła zatem!



grillowana kukurydza, kukurydza z grilla



Składniki( na 1 porcję):

1 spora kolba kukurydzy cukrowej
solidna łyżka masła
łyżka posiekanej pietruszki i tymianku
sól ,pieprz





Sposób przygotowania:

 Kolbę kukurydzy oczyszczamy z liści. Umieszczamy na grillu tradycyjnym albo patelni grillowej

Potrawka z kurczaka z ziołami i zielonymi warzywami

To takie danie, które nie wymaja wielkich nakładów czasu i energii, ale smakuje świetnie i z powodzeniem może wystąpić jako obiad- najlepiej w towarzystwie ryżu albo kaszy. Wybrałam takie warzywa, bo są delikatne i doskonale grają z ziołowym bukietem, który całemu, jakże prostemu daniu nadaje charakteru.


potrawka z kurczakiem i ziołami



Składniki:

mięso z dwóch udek kurczaka
1 nieduża cukinia
100g zielonego groszku
1 por (jasna część)
200ml śmietanki 18%
garść posiekanych ziół- mięty, bazylii i tymianku
oliwa z oliwek
sól, pieprz





Sposób przygotowania:

Oddzielamy z udek mieso od kości oraz skórę( można je wykorzystać do ugotowania bulionu).

Suszone pomidory w oleju z ziołami

Sezon na pomidory w pełni! Bardzo jestem rada z tego powodu bo nie dość, że właśnie teraz pomidory smakują najlepiej to do tego mamy ich całą bogatą paletę odmian na wyciągnięcie ręki:) Pojawiły się też już pomidory lima, które doskonale nadają się do suszenia. Suszone pomidory są świetne jako dodatek do dań albo jako przekąska same w sobie- po prostu z maślaną grzanką. dlatego nie próżnuję i zabrałam się za przetwórstwo:) Do czego i Was zachęcam, bo nie ma większej radości dla podniebienia niż domowy, suszony pomidor:)



suszone pomidory, pomidory suszone z ziołami


 

Składniki( na 3 słoiczki):

2,5 kg pomidorów lima
sól morska
ok. 500ml oleju rzepakowego
mieszanka ulubionych przypraw np. bazylia, oregano, zioła prowansalskie,





Sposób przygotowania:

Pomidory przekrawamy wzdłuż i wybieramy z nich gniazda nasienne( można wykorzystać je np. do

Ravioli z łososiem i twarogiem

Nareszcie mam trochę więcej czasu by kombinować w kuchni. A nic mnie tak nie uspokaja i relaksuje jak lepienie pierogów albo wyrabianie chleba. Tym razem padło na wariację ciasto+ farsz:)
Pomyślałam, że takie połączenie musi być pyszne i takie też było:) Ważne by dobrze zbalansowac słoność farszu- ja zwykle solę odrobinę więcej niż zwykle by potrawa nie stała się mdła.


Ravioli, ravioli z łososiem



Składniki( na około 14 sporych ravioli):

szklanka mąki pszennej
2 żółtka
1 całe jajko
150g łososia wędzonego na zimno
150g twarogu półtłustego
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz

masło do podania





Sposób przygotowania:

Z mąki, żółtek i jajka zagniatamy jednolite, głakie ciasto- jeśli jajka są nieduże i ciasto nie chce się

Smoothie brzoskwiniowo- malinowo- bananowe

Skoro stragany aż uginają się od ciężaru i obfitości owoców to koniecznie trzeba korzystać:) A jaki jest sposób na błyskawiczną i obfitą porcję owoców- smoothie oczywiście:) U mnie to owocowe szaleństwo trwa i trwa i jest niekończącą się przyjemnością smaków i bogactwa witamin. A do tego zdradzę wam sekret, ze świetnie uzupełnia leniwe śniadanka z najbliższymi:)


smoothie malinowe, smoothie brzoskwiniowe



Składniki:

2 średniej wielkości brzoskwinie
1 banan
250g malin
100ml wody mineralnej




Sposób przygotowania:


Do kubka blendera wrzucamy maliny, podzielonego na mniejsze cześci banana i przoskwinie

Ogólnopolski festiwal dobrego smaku- zapowiedź

Jeszcze kilka dni i rusza festiwal, którego wyczekuję od dawna- Ogólnopolski Festiwal 
Dobrego Smaku w Poznaniu. Tak się złożyło, że jak dotąd nie miałam okazji w tym festiwalu uczestniczyć mimo, że to już siódma edycja!W tym roku natomiast uderzam i to z wielką pompą:) Nie dość, że zostałam zaproszona do współpracy jako blog Partnerski festiwalu to jeszcze będziecie mogli zobaczyć mnie w akcji, podczas gotowania na żywo na Dużej Scenie festiwalu:)

A festiwal to cała masa atrakcji- wielki jarmark z pysznościami( już szykuję się na "mały"  zakupowy szał), wiele pokazów kulinarnych, warsztatów, Laboratoria Smaku dla małych i dużych, konkursy kulinarne.Szykuje się prawdziwe święto kulinarnych wielbicieli, smakoszy i amatorów dobrego jedzenia i wszystkiego co z nim związane!
 
Już nie mogę doczekać się wydarzeń, które za kilka dni zawitają do mojego miasta. Planuję, wybieram i przygotowuję listę wydarzeń, które koniecznie muszę odwiedzić i w których chcę wziąć udział- a Wy wybieracie się na festiwal? Może uda nam się spotkać?:) 

A pod tym linkiem dokładny program festiwalu- myślę, że każdy miłośnik pysznego jedzenia znajdzie coś dla siebie:)

To co? Widzimy się?:)






Koktajl z papai i truskawek z otrębami

Dla mnie taki koktajl z powodzeniem zastępuje drugie śniadanie. A oprócz tego, że syci to jest lekki, pyszny i doskonale nadaje się na upały. Tym bardziej, że mamy takie morze owoców- powinniśmy korzysytać i przyotowywać koktajle. Macie jakiś swój ulubiony, niezawodny miks?



koktajl owocowy, koktajl z papai i truskawek



Składniki(na 2 porcje):

1 dojrzała papaja
garść truskawek
250ml jogurtu naturalnego
łyżka otrębów owsianych



Sposób przygotowania:

Papaję rozkrawamy, wybieramy nasionka, onieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części-

Tabuleh- sałatka idealna na upały

Co tu dużo mówić- jest gorąco! Właściwie lubię upały i w rozgrywce ciepło-zimno wygrywa ciepło. Jest jednak jeden minus- gorąco jest też w domu i gotować się po prostu nie da! A jeść trzeba:) dlatego od kilku dni uskuteczniam kuchnię "gotowanie bez gotowania". Dla mnie taka sałatka na bazie kuskusu to idealny zawiennik tradycyjnego obiadu- smakuje doskonale, a do tego lekko syci. A jak Wy ratujecie się w upały?Czy może wogóle nie przeszkadza Wam upał w gotowaniu?



tabuleh, tabule, sałatka z kaszy kuskus



Składniki:

szklanka kuskusu
4 małe pomidory malinowe
2 ogórki gruntowe
1 mała żółta papryka
2 cebulki dymki
1/2 pęczka rzodkiewki
posiekana bazylia, pietruszka, koperek i mięta- około szklanki
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sok z 1/2 cytryny
sól morska
pieprz





Sposób przygotowania:

Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy by przestygła. W

Kolorowy, wielowarzywny chłodnik

Wariacji na temat tego cudownego dania doskonałego na upały jest całe mnóstwo! I bardzo dobrze, bo zachłodnikiem wprost przepadam:) Tu wersja bardzo kolorowa, wielowarzywna z nutą ziołową, która moim zdaniem jest świetnym podkręceniem lekkości i orzeźwienia chłodnika.



chłodnik z warzyw, chłodnik rzodkiewkowy, chłodnik z ziołami



Składniki( na litrowy dzbanek):

pęczek rzodkiewki
3 nieduże żółte pomidory
1 średni ogórek gruntowy
1 mała czerwona papryka
400ml gęstego jogurtu naturalnego
1/2 pęczka szczypiorku
łyżka posiekanej bazylii cynamonowej
łyżka posiekanej mięty
sól morska
pieprz czarny
oliwa z oliwek




Sposób przygotowania:

Na dużych oczkach tarki zcieramyrzodkiewki, obranego ogórka i paprykę. Pomidory obieramy ze

Crumble z owocami sezonowymi i orzechową kruszoką

Owoce w takiej formie to doskonały deser o każdej porze roku. Dla mnie zasada jest jedna- ważne by owoce były sezonowe.Mogą być mieszane- jak u mnie w tym przepisie, albo jednorodne. Można podać z lodami albo zupełnie solo- na pewno jednak będzie pysznie:)


crumble z kruszonką orzechową



Składniki( na 3 spore porcje):

spora garść malin
spora garść borówek
spora garść truskawek
50ml wiśniówki
50g masła
3 łyżki cukru brązowego
70g mąki
30g zmielonych orzechów włoskich
cukier puder do dekoracji





Sposób przygotowania:

W misce mieszamy owoce z wiśniówką. Jesli owoce są bardzo kwaśne można je odrobinę dosłodzić.