menu

Crumble z owocami sezonowymi i orzechową kruszoką

Owoce w takiej formie to doskonały deser o każdej porze roku. Dla mnie zasada jest jedna- ważne by owoce były sezonowe.Mogą być mieszane- jak u mnie w tym przepisie, albo jednorodne. Można podać z lodami albo zupełnie solo- na pewno jednak będzie pysznie:)


crumble z kruszonką orzechową



Składniki( na 3 spore porcje):

spora garść malin
spora garść borówek
spora garść truskawek
50ml wiśniówki
50g masła
3 łyżki cukru brązowego
70g mąki
30g zmielonych orzechów włoskich
cukier puder do dekoracji





Sposób przygotowania:

W misce mieszamy owoce z wiśniówką. Jesli owoce są bardzo kwaśne można je odrobinę dosłodzić.
Masło, mąkę orzechy i cukier zagniatamy na kruszonkę. Do kokilek wkładamy owoce- tak do 3/4 wysokości i uzupełniamy kruszonką. Zapiekamy w 180stopniach przez około 35 minut- aż kruszonka się ładnie zarumieni. Podajemy na ciepło, udekorowane cukrem pudrem. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)