menu

ciasto drożdżowe ze śliwkami- bez wyrabiania

Jak drożdżowe to obowiązkowo z owocami! jak owoce to koniecznie sezonowe:) A jak ciasto drożdżowe... to takie co się przy nim nie trzeba napracować:)
Pewnie już wspominałam, ale słabo idzie mi gotowanie "z przepisu". Jakoś tak nie potrafię odmierzać dokładnie tak jak w przepisie- ksiażki kucharskie kupuję żeby zdjęcia pooglądać:) Ale ten przepis, który pokazała mi mama tak mnie zaciekawił, że myślę sobie "zaryzykuję"i powiem wam, że warto było:) Ciasto jest pyszne:) A najlepsze że powinno odczekać minimum 3 godziny, ale może też całą noc- w związku z tym jeśli wrzucicie składniki wieczorem do miski, to rano w 45 minut macie świeżutkie drożdżowe na śniadanie!



ciasto drożdżowe ze śliwkami



Składniki( na tortownicę 24 cm):

1/2 kilograma śliwek
1/2 kostki drożdży
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki

kruszonka:
100g masła
szklanka mąki
4 łyżki cukru




Sposób przygotowania:

Do miski dodajemy kolejno składniki: rozkruszone drożdże, mleko, roztrzepane jajka, olej, cukier i
mąkę. Cłości nie mieszamy, tylko pod przykryciem odstawiamy na minimum 3 godziny. Gdy minie nasz czas zawartość miski dokładnie mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy warsztwę śliwek( połówki, bez pestek) i posypujemy kruszonką( rozpuszczone masło mieszamy z cukrem i zagniatamy z mąką). pieczemy około 45 mniut w piekarniku rozgrzanym do 200stopni. Ciasto studzimy. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

6 komentarzy:

  1. Udało się jest smaczne i łatwe..SUPER..dziekuję ..

    OdpowiedzUsuń
  2. Robie je już od dwóch moze trzech lat... wychodzi zawsze ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. że też wcześniej nie znałam tego sposobu:)

      Usuń
  3. Właśnie upiekłam... ze sceptyzmem ale udało sie.Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)