menu

Grillowana kukurydza z masełkiem tymiankowo- pietruszkowym

Choć sezon grillowy powoli się kończy to myślę, że będzie jeszcze okazja ugrillować sobie pyszną kolbę cukrowej kukurydzy. kukurydza to mój wielki przysmak- niezależnie od tego w jakiej jest formie- uwielbiam gotowaną, grillowaną, pieczoną a nawet taką prosto z puszki:) Tym razem propozycja dla fanów grillla i kukurydzy:) Chociaż z powodzeniem taką kukurydzę można również ugrillować na grillu elektrycznym albo patelni grillowej- do dzieła zatem!



grillowana kukurydza, kukurydza z grilla



Składniki( na 1 porcję):

1 spora kolba kukurydzy cukrowej
solidna łyżka masła
łyżka posiekanej pietruszki i tymianku
sól ,pieprz





Sposób przygotowania:

 Kolbę kukurydzy oczyszczamy z liści. Umieszczamy na grillu tradycyjnym albo patelni grillowej
lekko natłuszczonej( na 1/2 mocy) i grillujemy obracając co jakiś czas- do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy masło: w miseczce mieszamy miękkie masło z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem- odstawiamy o lodówki by się schłodziło. Po ugrillowaniu na kukurydze wykładamy masło- najlepiej smakuje jedzona od razu, jeszcze ciepła. Gotowe!


Smacznego:)


comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)