Ta zielona sałata jest wprost idealnym daniem- zawiera wszystkie moje ulubione składniki: ser, szpinak, pesto i awokado. A do tego odrobina zielonego ogórka, rzodkiewki i świeże listki tymianku- całe może smaków, które idealnie się komponują i równoważą. Dzięki grzankom sałatka jest całkiem sycąca- idealna na drugie śniadanie albo lekki obiad.
Składniki( na 2 porcje):
2 garści świeżego szpinaku
150g sera camembert de Campagne
1 nieduże bardzo dojrzałe awokado
2-3 rzodkiewki
1/2 ogórka zielonego
kilka gałązek świeżego tymianku
2-3 kromki pełnoziarnistego chleba
2-3 łyżki oliwy peperoncino
świeżo mielony czarny pieprz
pesto:
garść rukoli
łyżka orzechów piniowych
ząbek czosnku
sok z 1/2 limonki
5-6 łyżek oliwy z oliwek
łyżka utartego grana padano
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak układamy w miseczkach. Pieczywo kroimy w sporą kostkę i skrapiamy oliwą z peperoncino-