menu

Pasta kanapkowa z pstrąga z ziołami i limonką

Bardzo nie lubię marnować czy wyrzucać jedzenia. Jest całe mnóstwo dań, które mogą stać się kolejnym fajnym daniem czy przekąską. Na pewno do moich faworytów w tej dziedzinie należy pieczona ryba. Pieczemy rybę na obiad, a jeśli upieczemy zbyt dużo możemy z powodzeniem przerobić pozostałą rybę na świetną, aromatyczną pastę do kanapek:)

rybna pasta kanapkowa


Składniki:

ok. 250g pieczonej, oddzielonej od ości i skóry ryby ( u mnie pstrąg)
łyżka majonezu
szczypta płatków chili
łyżka posiekanej natki pietruszki
kilka gałązek świeżego tymianku
sól morska
pieprz
sok z 1/2 limonki



Sposób przygotowania:

Rybę mieszamy z chili, majonezem, pietruszką i tymiankiem oraz sokiem z limonki. Całość

Pieczone buraki faszerowane szpinakiem, kindziukiem i serem

Jeśli o mnie chodzi buraki mogłyby występować w domowym menu bardzo często gdyż jestem ich wielką fanką. Lubię je pod każdą postacią, ale takie w pieczonym wydaniu mogłabym jeść nawet same,bez dodatków. Takie jak te poniżej będą doskonałą wprost przystawką. Ja wykorzystałam cheddar ale równie dobrze możecie użyć jakiegoś innego dość intensywnego sera.


faszerowane buraki przepis

Składniki:

6 niedużych, upieczonych wcześniej buraków
garść świeżych, młodych liści szpinaku
kilka plasterków kindziuka
ząbek czosnku
ok.50g sera (u mnie cheddar)
kilka gałązek tymianku
łyżeczka oliwy
sól
pieprz



Sposób przygotowania:

Buraki obieramy ze skórek i wydrążamy. Szpinak drobno kroimy, kindziuka kroimy w kosteczkę, ser

Warsztaty wiosenne Kikkoman i Tabasco z Grzegorzem Łapanowskim

Kilka dni temu byłam na warsztatach kulinarnych organizowanych przez marki Kikkoman i Tabasco. Warsztaty prowadził Grzegorz Łapanowski, a ich tematem była wiosna i dania nią inspirowane. Na początku Grzegorz opowiadał o produktach oraz daniach i różnych ciekawostkach kulinarnych:)



Było więc jak się można domyślić ciekawie i zaskakująco. Podzieliliśmy się na kilka zespołów, które do przygotowania miały konkretne dania z obszernego i bardzo urozmaiconego menu. Z resztą poniżej prezentuję Wam listę dań- być może Was zaciekawią:)

Smażone śledzie- smażone tuszki śledzi

Śledzie chyba kojarzą się głównie z takimi w zalewie octowej albo oleju. Tym razem przygotowałam śledzie w panierce- są pyszne! A do tego tak przygotowane śledzie również nadają się do zalewy octowej. Śledzie mają bogaty smak, bardzo prosto się je przygotowuje, ale mimo to wydaje mi się, że są mało popularne- jakie macie odczucia w tym temacie?



smażone śledzie



Składniki:

500g tuszek śledzi
1 duże jajko
ok.100g mąki pszennej
1 duża cebula
sól
pieprz
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Śledzie myjemy, osuszamy i dość intensywnie doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem-

Zielona sałatka z młodym szpinakiem, camembertem, awokado i rukolowym pesto

Ta zielona sałata jest wprost idealnym daniem- zawiera wszystkie moje ulubione składniki: ser, szpinak, pesto i awokado. A do tego odrobina zielonego ogórka, rzodkiewki i świeże listki tymianku- całe może smaków, które idealnie się komponują i równoważą. Dzięki grzankom sałatka jest całkiem sycąca- idealna na drugie śniadanie albo lekki obiad.

sałatka ze szpinakiem

Składniki( na 2 porcje):

2 garści świeżego szpinaku
150g sera camembert de Campagne
1 nieduże bardzo dojrzałe awokado
2-3 rzodkiewki
1/2 ogórka zielonego
kilka gałązek świeżego tymianku
2-3 kromki pełnoziarnistego chleba
2-3 łyżki oliwy peperoncino
świeżo mielony czarny pieprz

pesto:
garść rukoli
łyżka orzechów piniowych
ząbek czosnku
sok z 1/2 limonki
5-6 łyżek oliwy z oliwek
łyżka utartego grana padano
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Szpinak układamy w miseczkach. Pieczywo kroimy w sporą kostkę i skrapiamy oliwą z peperoncino-

Chlebek bananowy- ciasto bananowe z orzechami nerkowca

Taki chlebek to idealne słodkości dla leniuchów:) Wszystkie składniki mieszamy, pieczemy i ciasto w zasadzie gotowe. Można jeść go solo, posypane cukrem pudrem albo np. z dodatkiem konfitur, miodu albo syropu klonowego. Doskonały element leniwego, słodkiego śniadania- do tego kawa i jest idealnie. A jeśli mam być szczera to najchętniej takie śniadanie zjadłabym na słonecznym balkonie w miłym towarzystwie- strasznie już tęsknię za takimi wiosenno- letnimi śniadaniami.




chlebek bananowy

Składniki:

300g bardzo dojrzałych bananów
1 duże jajko
150ml oleju ryżowego
4 łyżki syropu klonowego
70g orzechów nerkowca
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

W misce rozgniatamy widelcem banany. Następnie dodajemy jajko, olej i syrop klonowy i całość mieszamy

Szalony ogródek- wiosenna sałatka z pędów chmielu

Mam nadzieję, że choć kilka osób ucieszy powrót cyklu, który przygotowuję wspólnie z Łukaszem:) Mamy wiosnę, pojawiają się więc rośliny, które radośnie możemy umieścić w naszym cyklu:) Tym razem pod nóż idą pędy chmielu. Jak się okazuje to bardzo fajny produkt, który możemy umieścić w sałatce- smakuje groszkowo (tzn. jak groszek cukrowy), fajnie łączy się z miętą i orzechami nerkowca. Bardzo ciekawa, lekka sałatka. Jeśli tylko uda się Wam napotkać pędy chmielu koniecznie wypróbujcie:)





Składniki(na 1 porcję):

garść pędów chmielu
garść zielonego groszku (może być mrożony)
kilka orzechów nerkowca
kilka listków mięty

dressing:
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 limonki
mała łyżeczka miodu
szczypta płatków chilli
sól
pieprz



Sposób przygotowania:

Pędy chmielu blanszujemy i odcedzamy. Podobnie postępujemy z groszkiem. Orzechy nerkowca

Plecione maślane bułeczki z makiem

Te bułeczki są doskonałe jako główny bohater leniwego, weekendowego śniadania. Fantastycznie komponują się z wszystkimi słodkimi dodatkami np. konfitury, krem czekoladowy, powidła i miód. A do tego w moim wypadku obowiązkowo duży kubek kawy:) Warto czekać cały tydzień by w sobotę albo niedzielę rozpieszczać się takim śniadaniem:)


bułki maślane


Składniki( na 4 duże bułki):

2 szklanki mąki pszennej typ 550 plus odrobina do podsypania
3/4 szklanki ciepłego mleka
100g masła
50g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
1 żółtko
około łyżki maku



Sposób przygotowania:

Drożdże z cukrem i łyżką mąki rozprowadzamy w mleku- odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Wyjadaczki na tropie- Raj/ Cafe la Ruina

Razem z Marysią ponownie ruszyłyśmy tropić ciekawe miejsca na poznańskiej gastro mapie:) Tym razem padło na Raj ( młodsze rodzeństwo Cafe La Ruina) na poznańskiej Śródce.  Prawda jest taka, że było to nasze drugie podejście- już jakiś czas temu miałam wielką ochotę wybrać się do La Ruiny . Nasza poprzednia wizyta to jednak kompletnie nie był nasz dzień- gdy dotarłyśmy na miejsce niestety nie było już nic wytrawnego do zjedzenia, trudno było o dobre miejsce i zrobienie fot. Powiem jednak, że miejsce mimo to zaintrygowało mnie boskim ( chyba najlepszym jaki jadłam gdziekolwiek!) sernikiem i wiedziałam, że nie możemy odpuścić:) A do tego na facebookowym profilu Cafe la Ruina dochodziły mnie kolejne wieści z frontu robót, a następnie kolejne o starcie Raju i już wiedziałam, ze chcę tam koniecznie wrócić.


Tartaletki z malinami i borówkami na Party z Somersby blackberry

Tak się świetnie złożyło, że Lord Somersby wynalazł zupełnie nowy Somersby Blackberry Beer Drink. Jeszcze ciekawiej robi się wtedy gdy w moje ręce trafia przesyłka od Lorda- same wspaniałości. A najlepsze jest w tej przesyłce to, że każda butelka podpisana jest moim imieniem i nazwiskiem- ale czad! Lordzie! Piąteczka!






Spring rolls z łososiem, awokado i ogórkiem z sosem z marakują i limonką

To danie przypadnie do gustu osobom, które lubią lekkie, nieskomplikowane w przygotowaniu dania. Jednak nie dajcie się zwieść to danie z prawdziwym efektem "wow" za sprawom lekkiego, rześkiego sosu o całkiem egzotycznym smaku. Połączenie marakui, limonki, chili i kolendry podbiło moje serce- koniecznie wypróbujcie:)


spring rolls



Składniki:

10 arkuszy papieru ryżowego
1 nieduży ogórek zielony
1 dojrzałe awokado
100g wędzonego łososia
1/2 pęczka koperku
sok z 1/2 limonki
sól
pieprz

na sos:
1 marakuja
sok z 1/2 limonki
4 łyżki oliwy z oliwek
płatki chili
2 łyżki posiekanej kolendry
łyżka syropu klonowego
sól



Sposób przygotowania:

Ogórka kroimy na pół, a następnie w poprzek i wybieramy gniazda nasienne. Ogórka kroimy w cienkie

Smoothie z truskawek, kiwi i pomarańczy z siemieniem lnianym

Wiosna wszędzie! Cieszy mnie to niezmiernie i sprawia, że sięgam po kolorowe, lekkie jedzenie. Takie smoothie jest doskonałe na lekkie śniadanie albo przekąskę. Nie dodaję nic w roli słodzika ale jeśli lubicie słodkie smoothie to polecam dodać miód albo syrop klonowy- sprawdzą się świetnie:)



smoothie truskawkowo- pomarańczowe z kiwi i siemieniem lnianym



 Składniki:

400g truskawek
2 dojrzałe kiwi
2 pomarańcze
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
woda mineralna



Sposób przygotowania:

Owoce obieramy, pomarańcze dzielimy na mniejsze części. Wszystkie składniki umieszczamy w

Domowe pralinki (czekoladki) z amaretto i orzechami pekan

Coraz bardziej mi się podoba przygotowywanie domowych pralinek:) Choć wymaga to trochę czasu jest warte każdej poświęconej chwili- pralinki wyszły przepyszne:) Nareszcie też udało mi się zużyć wszystkie nagromadzone zapasy czekolady z jajek niespodzianek:)

domowe czekoladki, domowe pralinki



Składniki:

300g czekolady kinder
5 łyżek amaretto
250g serka mascarpone
50g orzechów pekan
ciemne kakao 5 łyżek (plus dodatkowo do dekoracji pralinek)




Sposób przygotowania: 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy amaretto oraz

Konfitura z czerwonej cebuli z anyżem

Konfitura z czerwonej cebuli to doskonały dodatek do serów, mięs albo kanapek. Jest banalna w przygotowaniu a jej smak jest wprost bajeczny. Kto raz się skusi i spróbuje sięgnie po nią kolejny raz:) Można zjeść ją od razu po przygotowaniu jednak najlepsza jest po kilku dniach, gdy smaki się przenikną.

konfitura z czerwonej cebuli z anyżem

 

Składniki:

0,5 kg czerwonej cebuli
150g cukru
6 łyżek octu jabłkowego
łyżeczka soli morskiej
1-2 gwiazdki anyżu



Sposób przygotowania:

Cebule obieramy i bardzo drobno kroimy. W szerokim garnku lub wysokiej patelni umieszczamy

To lubię! Lutowe radości, odkrycia i ulubione przepisy

Jakiś czas temu pytałam na Facebooku czy mielibyście ochotę na nowy cykl na blogu,trochę coś na kształt ulubieńców minionego miesiąca a trochę też podsumowania. Pomysł spotkał się z ciepłym przyjęciem więc startuję nieśmiało z takim cyklem:) Chciałabym by takie wpisy pojawiały się regularnie, raz w miesiącu i były zbiorem kulinarnych i okołokulinarnych rzeczy, które w danym miesiącu mnie zafascynowały. Myślę, że pojawi się tu miejsce dla odwiedzonych miejsc, nowych akcesoriów do stylizacji, ale również kulinarnych odkryć. W każdym tego typu wpisie chciałabym też umieścić najczęściej czytany przez Was przepis danego miesiąca oraz przepis który z jakiegoś powodu jest mi najbliższy:)
Mam nadzieję, że takie urozmaicenie się Wam spodoba:) Napiszcie koniecznie co o tym pomyśle sądzicie?:)

Instagram

Zapewne jeśli to napiszę część z Was pomyśli gdzie też ja się uchowałam, że dotychczas nie założyłam konta na Instagramie;) Otóż to! Sama nie wiem. To zdecydowanie jedna z bardziej fascynujących mnie rzeczy w lutym. Wielką frajdę sprawia mi robienie fot instagramem i dzielenie się nimi:) Taka mała rzecz a tyle radości:P Jeśli macie ochotę zajrzyjcie na kuchenneszaleństwa na instagramie:)