menu

Zielona sałatka z młodym szpinakiem, camembertem, awokado i rukolowym pesto

Ta zielona sałata jest wprost idealnym daniem- zawiera wszystkie moje ulubione składniki: ser, szpinak, pesto i awokado. A do tego odrobina zielonego ogórka, rzodkiewki i świeże listki tymianku- całe może smaków, które idealnie się komponują i równoważą. Dzięki grzankom sałatka jest całkiem sycąca- idealna na drugie śniadanie albo lekki obiad.

sałatka ze szpinakiem

Składniki( na 2 porcje):

2 garści świeżego szpinaku
150g sera camembert de Campagne
1 nieduże bardzo dojrzałe awokado
2-3 rzodkiewki
1/2 ogórka zielonego
kilka gałązek świeżego tymianku
2-3 kromki pełnoziarnistego chleba
2-3 łyżki oliwy peperoncino
świeżo mielony czarny pieprz

pesto:
garść rukoli
łyżka orzechów piniowych
ząbek czosnku
sok z 1/2 limonki
5-6 łyżek oliwy z oliwek
łyżka utartego grana padano
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Szpinak układamy w miseczkach. Pieczywo kroimy w sporą kostkę i skrapiamy oliwą z peperoncino-
podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż grzanki się zarumienią. W międzyczasie na szpinaku układamy pokrojonego w plasterki ogórka oraz rzodkiewki. Awokado dzielimy na pół i każdą część kroimy na średniej wielkości kawałki- dodajemy do szpinaku. Następnie dzielimy na kawałki ser i również dodajemy. Pesto: wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem. Sałatkę podajemy z grzankami, świeżym tymiankiem oraz grubo zmielonym pieprzem. Zawartość miseczek polewamy pesto. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)