menu

Domowe pralinki (czekoladki) z amaretto i orzechami pekan

Coraz bardziej mi się podoba przygotowywanie domowych pralinek:) Choć wymaga to trochę czasu jest warte każdej poświęconej chwili- pralinki wyszły przepyszne:) Nareszcie też udało mi się zużyć wszystkie nagromadzone zapasy czekolady z jajek niespodzianek:)

domowe czekoladki, domowe pralinki



Składniki:

300g czekolady kinder
5 łyżek amaretto
250g serka mascarpone
50g orzechów pekan
ciemne kakao 5 łyżek (plus dodatkowo do dekoracji pralinek)




Sposób przygotowania: 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy amaretto oraz
mascarpone i mieszamy masę aż będzie jednolita. Odkładamy do lodówki by nieco stężała. Następnie masę łączymy z kakao i formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w pozostałym kakao. Masa jest dość kleista więc przed każdą kolejną pralinką warto wypłukać dłonie. Gotowe pralinki odstawiamy do lodówki- najlepiej na całą noc, by nabrały odpowiedniej konsystencji. Pralinki przechowujemy w lodówce. Gotowe!


Smacznego:)




comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)