menu

Smoothie szpinakowo- owocowe

Czuję już powoli zbliżającą się wiosnę- mój organizm dopomina się witamin, warzyw i owoców. Bardzo lubię owoce i warzywa w formie smoothie- lekka konsystencja i dużo smaku. Porcja takiego napoju to idealna bomba witaminowa i lekka przekąska.


smoothie, koktajl ze szpinakiem




Składniki( na 2 porcje):

3 garści młodych liści szpinaku
1 duża pomarańcza
3 dojrzałe gruszki
1/2 banana
kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

Pomarańczę obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze części. Gruszki pozbawiamy gniazd

Mus czekoladowy (z kinder czekolady) z marakują

Jak już pisałam Wam kiedyś mam ostatnio w nadmiarze czekolady z jajek niespodzianek:) Wymyślam więc coraz to nowe sposoby na jej spożytkowanie- tym razem padło na pyszny mus czekoladowy. Jest, nie da się ukryć, bardzo słodki, a po przełamaniu marakują idealnie smakuje!


mus czekoladowy




Składniki( na 4 porcje):

250g kinder czekolady
250g serka mascarpone
2 owoce marakui
listki mięty do dekoracji




Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do całkowicie rozpuszczonej czekolady dodajemy

Drożdżowe rollsy z cynamonem

Delikatne, puszyste ciasto i dużo cynamonu- do tego wielki kubek kakao i jest cudownie:) Muszę się przyznać, że bardzo lubię ciasto drożdżowe. Nawet nie tyle jeść (choć to oczywiście też:) ) co wyrabiać- bardzo mnie to relaksuje- ot takie nieszkodliwe dziwactwo:)



drożdżowe rollsy z cynamonem


Składniki( na 12 sztuk):

szklanka ciepłego mleka (2% tłuszczu)
50g drożdży
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej (plus ewentualnie do podsypania)
100g masła
1 duże jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli morskiej
2 solidne łyżki mielonego cynamonu
cukier perlisty do dekoracji



Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy i studzimy. Drożdże oraz 4 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na

Pełnoziarniste, ziołowe bułki do burgerów

Dobry burger ( niezależnie czy mięsny czy wege) powinien moim zdaniem być umieszczony w doskonałej bułce. Chyba nie ma nic gorszego niż mega soczysty kawałek mięsa w słabej bule. Gdy robię burgery w domu przygotowuję również domowe bułki. Czasami pada na jasne, bardziej puszyste a czasami na takie pełnoziarniste, bardziej wyraziste cuda. Bułki są godne dobrego burgera- zarówno smakowo jak i wizualnie:)

bułki do burgerów, bułki pełnoziarniste



Składniki( na 4 spore bułki):

szklanka ciepłej wody
2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej (plus mąka do podsypywania)
50g drożdży
łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli prowansalskiej
łyżka oliwy peperoncino
1 żółtko
mak




Sposób przygotowania:

W misce rozprowadzamy drożdże z cukrem i łyżką mąki w wodzie- odstawiamy pod przypryciem w

Domowe lody o smaku kinder czekolady- bez maszynki

Te cudowne lody odkryłam dzięki mojemu synkowi, ale i babcia z dziadkiem tegoż młodzieńca nieco się przyczynili:) Ale może od początku. Moje dziecko jest wielkim fanem jajek z niespodzianką. Największą radość sprawia mu otwieranie jajka i odkrywanie co jest w środku. Za czekoladą nie szaleje, a i takich ilości (hurtowych!) jakie dostarczają dziadkowie nikt  nie byłby w stanie zjeść:). Pomyślałam więc, że przerobię czekoladę na lody, jak się okazuje całkiem pyszne lody:)




Składniki (na 4 porcje lodów):

250g kinder czekolady
200ml śmietanki 30%
150ml pełnotłustego mleka
3 żółtka
łyżka cukru


Sposób przygotowania:

Żółtka, cukier i 3-4 łyżki wody ucieramy przy pomocy miksera na gęsty, jednolity kogel-

Wrapy z pikantnym karmelizowanym ananasem i pieczoną piersią kaczki

Jak wiadomo powszechnie kaczka lubi słodkie towarzystwo- śliwki, żurawinę czy pomarańcze. Pomyślałam, że może smakować całkiem dobrze z ananasem. Tyle, że ananasa potraktowałam płatkami chili i powstał super słodko- pikantny dodatek do kaczki. A zawinięcie tego wszystkiego w tortillę nadało fajnej , przekąskowej formy całości.


Wrap z karmelizowanym ananasem ipieczoną piersią kaczki



Składniki( na 8 wrapów):

2 spore piersi kaczki
1 nieduży, dojrzały ananas
1/2 czerwonej papryki
1 czerwona cebula
4 duże pszenne tortille
kilka liści sałaty lodowej
szczypta płatków chili
sól morska
pieprz



Sposób przygotowania:

Piersi kacze nacinamy w kratkę po stronie skóry ( docinamy do mięsa ale go nie naruszamy). Mięso z

Ucierane ciasto z suszonymi daktylami i śliwkami

Doskonałe ciasto dla leniuchów- kilka składników połączonych przy pomocy robota kuchennego, kilka chwil w piekarniku i mamy pyszne, esencjonalne ciasto z nutą cynamonu. Wprost stworzone do kubka kawy, herbaty albo szklanki ciepłego mleka:) Do tego ciepły koc, dobra książka i można się relaksować:)


ciasto ucierane z daktylami





Składniki:

2 szklanki mąki
szklanka cukru
4 jajka
200g miękkiego masła
200g susznych daktyli
150g suszonych śliwek
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
cukier puder



Sposób przygotowania:

W robocie ucieramy miękkie, nawet lekko rozpuszczone masło z cukrem aż powstanie jasna puszysta

Wyjadaczki na tropie- Minister CAFE

Czas na kolejny odcinek naszego cyklu. Tym razem wylądowałyśmy w Minister CAFE. Miejsce w dobrej lokalizacji, z dobrym piwem i jak można zobaczyć na ich facebookowym profilu ze zmieniającymi się często lunchowymi (choć nie tylko) propozycjami.




Jest tam również całkiem spory wybór kaw, co raczej nie powinno dziwić:)

Aromatyczne klopsiki wołowe w pomidorowym sosie

Takie klopsiki to doskonały pomysł na obiad. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie makaronu, pieczywa albo ziemniaków, choć oczywiście to tylko niewielka część dodatków, które do nich pasują. Danie jest sycące, aromatyczne za sprawą ziół i czosnku, a klopsiki mają fajną konsystencję. Jako, że mamy zimę użyłam pasatty pomidorowej, ale w sezonie oczywiście polecam użyć pomidorów świeżych.








Składniki:

klopsiki:
400g mielonej wołowiny
1 duże jajko
2-3 ząbki czosnku
pieprz
2 łyżki bułki tartej
łyżka oleju do smażenia

sos:
500ml pasatty pomidorowej ( lub krojonych pomidorów z puszki)
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
300ml bulionu drobiowego
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka suszonego tymianku
sól morska
 pieprz
łyżeczka cukru
oliwa z oliwek



Sposób przygotowania:

W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niejposiekaną drobno cebulę i czosnek.

Gołąbki z farszem z kaszy jęczmiennej i mięsa w grzybowym sosie gotowane na parze

Takie połączenie smaków "chodziło" za mną od dawna. A, że miałam jeszcze jedną porcję mrożonych grzybów z jesiennych grzybobrań radośnie zabrałam się do pracy:) Takie gołąbki to bardzo sycące i aromatyczne danie. Idealne połączenie mięsa, kaszy i grzybów w delikatniejszej niż tradycyjna kapuście włoskiej. Wypróbujcie koniecznie!



gołąbki z włoskiej kapusty z kaszą





Składniki:

8-10 liści kapusty włoskiej
300g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
1 torebka kaszy jęczmiennej wiejskiej (ugotowana)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duże jajko
sól
pieprz
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka suszonego cząbru


sos znajdziecie już u mnie na blogu: Sos grzybowy



Sposób przygotowania:

Liście kapusty zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Cebulę i czosnek zawijamy w folię

Warsztaty fotograficzne z Olympus

Jeszcze w minionym roku otrzymałam zaproszenie od agencji Blomedia na warsztaty fotograficzne z marką Olympus prowadzone przez Kubę Kaźmierczyka. Ucieszyłam się bardzo gdyż fotografia coraz bardziej mnie kręci więc z radością spędziłabym kilka dodatkowych godzin zdobywając wiedzę i robiąc zdjęcia. Okazało się niestety, że na warszawskie warsztaty nie dotarłam gdyż Ksawery, Krystian czy tam inne tornado tak zaszalało, że nie dojechałam. Okazało się jednak, że nic straconego gdyż Blomedia i Olympus zaplanowali dodatkowe warsztaty w Poznaniu:) Moje zaproszenie więc nie przepadło:)

Warsztaty trwały kilka godzin, odbywały się w pięknych wnętrzach Concordia Design i były bardzo interesujące. Najbardziej wartościowa była dla mnie część praktyczna związana z fotografowaniem przy wykorzystaniu różnych rodzajów światła. Zwłaszcza informacje o lampach błyskowych, które niedawno kupiłam i wciąż odkrywam nowe możliwości:)

Podczas warsztatów korzystaliśmy z aparatów Olympusa. To fajna możliwość poćwiczenia na innym niż znany mi sprzęt. Choć nie ukrywam, że "rozkmina" opcji i ustawień zajęła mi chyba najwięcej czasu;)

Kuba ciekawie opowiadał o fotografii, swojej pracy i doświadczeniach oraz był otwarty na nasze pytania. Dla mnie najfajniejsze podczas tego typu warsztatów są prywatne triki, które w  fotografii są często niezwykle pomocne:) Jakub "sprzedał" nam fajny patent na doświetlanie fotografowanych dań lusterkiem.


To było bardzo sympatyczne spotkanie z fotografią, blogerami i prowadzącymi :)
Dziękuję za zaproszenie blomedia.pl.


Poniżej kilka zdjęć zrobionych przeze mnie.

Zupa-krem z pieczonej papryki i dyni z kaszą gryczaną

Taką zupę to ja rozumiem! Piękny kolor, delikatna konsystencja i doskonały smak:) A do tego jedna z moich ulubionych- kasza gryczana, ważne by nie była prażona. Krem jest delikatny, z lekką słodkawą nutą od pieczonych warzyw, fajnie więc przełamuje go chips z boczku. Pyszna jest ta zupa, więc polecam gorąco:)


zupa krem z pieczonej papryki i dyni.




Składniki:

1 litr bulionu drobiowego
1 i 1/2 papryki czerwonej
ok. 400g miąższu dyni (ja użyłam sweet dumpling)
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
kilka plastrów boczku wędzonego
sól
pieprz
oliwa

do podania:
kasza gryczana



Sposób przygotowania:

Paprykę oraz dynię kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w naczyniu do zapiekania razem z

Konfitura pomarańczowa z goździkami- idealna do herbaty

Zimą cytrusy są najpyszniejsze- soczyste, słodkie i bardzo aromatyczne. Uwielbiam zapach obieranej pomarańczy, a aromat mandarynek do końca świata kojarzył będzie mi się z Bożym Narodzeniem:) Albo taki świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy- idealnie działa na moje samopoczucie:) Mogłabym wychwalać tak jeszcze długo, ale powiem jeszcze tylko jedno- konfitura z pomarańczy z goździkami- doskonała! Koniecznie jako dodatek do herbaty po zimowo- wiosennym spacerze:)





Składniki:

2 kg soczystych pomarańczy
6 łyżek cukry
4-5 goździków

Sposób przygotowania:

Pomarańcza obieramy ze skórki- najlepiej nożem, usuwając przy okazji białą skórkę (albedo).

Surówka z pieczonego buraka i marchewki

Zimą czasami brakuje pomysłów na urozmaiconą, sezonową surówkę do obiadu. Sięgam wtedy po takie cudo z pieczonych buraków- pyszne, zdrowe i w energetyzującym kolorze:) Buraki pieczone to chyba moja ulubiona forma obróbki tych warzyw- mają intensywny smak, piękny kolor i dają wiele kulinarnych możliwości.






Składniki:

4 średniej wielkości pieczone buraki
1 spora marchew (surowa)
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Buraki obieramy i ocieramy na dużych oczkach tarki. Marchew obieramy i również ocieramy na

Gofry idealne

Gofry to smak dzieciństwa! Wspomnienie wakacji nad jeziorem albo morzem- gofry musiały pojawić się w planie dnia obowiązkowo:) Pamiętam, że zawsze takie gofry z budki były idealnie chrupiące:) Starałyśmy się kiedyś z mamą dowiedzieć jaki jest ich sekret, ale niestety bez powodzenia. Kombinowałam więc ostatnio z różnymi proporcjami i przepisami i z tego jestem zadowolona:)



gofry






Składniki( na 6-7sztuk):

szklanka mąki
1/2szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki mleka
2 spore jajka
2 łyżki cukru
1/3 szklanki oleju ( u mnie olej ryżowy)
1 łyżka domowego cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia



 Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę bez grudek ( można to zrobić przy