menu

Konfitura pomarańczowa z goździkami- idealna do herbaty

Zimą cytrusy są najpyszniejsze- soczyste, słodkie i bardzo aromatyczne. Uwielbiam zapach obieranej pomarańczy, a aromat mandarynek do końca świata kojarzył będzie mi się z Bożym Narodzeniem:) Albo taki świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy- idealnie działa na moje samopoczucie:) Mogłabym wychwalać tak jeszcze długo, ale powiem jeszcze tylko jedno- konfitura z pomarańczy z goździkami- doskonała! Koniecznie jako dodatek do herbaty po zimowo- wiosennym spacerze:)





Składniki:

2 kg soczystych pomarańczy
6 łyżek cukry
4-5 goździków

Sposób przygotowania:

Pomarańcza obieramy ze skórki- najlepiej nożem, usuwając przy okazji białą skórkę (albedo).
Obrane owoce kroimy na kawałki i umieszczamy w garnku z grubym dnem, posypujemy cukrem i dodajemy goździki w całości. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i dusimy przez około 45 minut, mieszając od czasu do czasu aż owoce się rozpadną. Wlewamy konfiturę do słoików, zakręcamy i odwracamy nakrętkami do dołu- pozostawiamy do ostudzenia. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)