menu

Domowa masa makowa z bakaliami

W planach mam coś pysznego z dużą ilością maku:) A dokładnie z dużą ilością masy makowej:) Najlepsza jest taka domowa, bo można dodać do niej dokładnie takie bakalie jakie lubimy i dozować cukier by dopasować go do naszego podniebienia. Mak można oczywiście mielić samemu, ja jednak mam sprawdzony mak mielony, który znacznie przyspiesza i ułatwia sprawę:) A z tak przygotowaną masą makową niestraszne nam świąteczne wypieki:) Do dzieła zatem.



masa makowa- jak zrobić?



Składniki:

200g mielonego maku
50g cukru
70g miodu
150g ulubionych bakalii ( u mnie po 50g suszonych śliwek, moreli i kandyzowanych owoców egzotycznych)
150ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
solidna łyżeczka przyprawy piernikowej
2 łyżki whisky



Sposób przygotowania:

Bakalie kroimy dość drobno. W rondelku umieszczamy pokrojone bakalie, miód, cukier, cukier
waniliowy, przyprawę piernikową i zalewamy mlekiem i whisky- podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszając do rozpuszczenia cukru i miodu. Następnie dodajemy mak, łączymy dokładnie składniki i podgrzewamy jeszcze przez moment aż do momentu gdy mak lekko napęcznieje. Masę należy przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć w przeciągu 2-3 dni. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. Taka domowa jest zdecydowanie lepsza od kupnej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam masę makową! taka domowa to dopiero musi smakować! :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)