menu

Śledzie w śmietanie

Ewidentnie ten rok należy u mnie do śledzia:) Był już śledź z żurawiną i sałatka śledziowa z burakami. Teraz przyszedł czas na śledzie w śmietanie- pyszotka:). Lubię bardzo gdy słny śledź jest przełamany jakąś słodyczą- tutaj nieoczywistą bo w postaci kwaśnego jabłka. Takie śledzie zawsze mmieszam dokładnie z innymi składnikami, ale wyślę, że z powodzeniem możnaby ułożyć je warstwowo.


śledź w śmietanie, jak zrobić śledzia w śmietanie



Składniki:

300g śledzi matiasów
1 kwaśne jabłko
200ml gęstej, kwaśnej śmietany
1/2 pęczka koperku
2 szalotki
3 łyżki oleju lnianego
pieprz



Sposób przygotowania:

Śledzie kroimy w nieduże kawałki. Jabłko bieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w
drobną kostkę. Szalotki siekamy w drobną kosteczkę. Wszystkie pokrojone składniki umieszczamy w misce, dodajemy posiekany koperek, śmietanę oraz sporo świeżo zmielonego pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)