menu

Pancakes piernikowe z prażonymi migdałami i miodem

Już nie mogłam się doczekać by wypróbować moją przyprawę piernikową- tak cudnie pachnie! Na pierwszy ogień poszły więc pancakes pierniczkowe, ale mam jeszcze kilka pomysłów:) A dzisiaj rusza domowa manufaktura pierniczków:) Do podania moich użyłam miodu spadziowego, jednak może być każdy inny Wasz ulubiony miodek:) A i jeszcze taka ciekawostka- wiecie dlaczego miód spadziowy tak rzadko można kupić? To dlatego, że spadź z której jest pozyskiwany nie występuje na drzewach każdego roku, więc jego zasoby są znacznie bardziej ograniczone niż innych. A teraz zapraszam na pancakes:)



pancakes- jak zrobić? przepis na pancakes




Składniki:

125g mąki pszennej
125g mąki kukurydzianej
1 duże jajko
250ml mleka
łyżeczka domowej przyprawy piernikowej
2 łyżeczki cukru waniliowego 
2 łyżki oleju ryżowego
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
miód do podania- u mnie spadziowy



Sposób przygotowania:

Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, kukurydzianą, przyprawę piernikową oraz cukier waniliowy.
Następnie dodajemy jajko, mleko oraz olej i mieszamy ( albo ręcznie albo mikserem) do momentu aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Rozgrzewamy patelnię teflonową i smażymy na suchej patelni na złoty kolor z każdej strony- na jeden placuszek dajemy dwie łyżki ciasta.  Gotowe placuszki układamy w stosik, posypujemy płatkami migdałów i polewamy miodem. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

4 komentarze:

  1. Zakochałam się w tych placuszkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie wygląda taka wieżyczka placuszków oblanych miodem :) znakomity pomysł na świąteczne śniadanie! :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)