menu

Tymiankowe tosty francuskie z kozim serem i karmelizowaną w miodzie figą

Chyba juz wspominałam o tym, że bardzo lubię weekendowe śniadanka- niespieszne, z dużym kubkiem kawy albo herbaty i z różnymi pysznościami. Tym razem padło na wytrane tosty francuskie do których dodałam nabyty na OFDS kozi ser idealny do grillowania( co i sugeruje nazwa- Sir Grill) oraz figi karmelizowane z odatkiem pieprzu. Och jakie to było pyszne! Jesli tylko macie okazję kupić taki serek zróbcie to koniecznie- jeśli nie mozecie użyć innego koziego sera, bez grillowania/ smażenia i po prostu pokruszyć go na tost- myślę, że efekt powinien być równie pyszny:)






Składniki:

7-8 kromek pszennego pieczywa tostowego
2 jajka
50ml mleka
150g koziego sera sir Grill( do grillowania)
1-2 figi
5-6 gałązek tymianku
solidna łyżka miodu wielokwiatowego
100g masła
sól
pieprz


Sposób przygotowania:

Figi kroimy na plastry. Ser kroimy na plastry. W miseczce mieszamy jajka, mleko oraz listki
tymianku i sól. Na jednej patelni roztapimy około łyżki masła i dodajemy miód- gdy się rozpuszczą rozkładamy na patelni figi. Figi karmelizujemy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając patelnią, na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Na drugiej patelni doztapiamy część masła i smażymy na nim obtoczone w jajecznej masie kromki- na złoty kolor z każdej strony- w razie potrzeby dodajemy jeszcze masła. Na koniec na suchej patelni teflonowej posmażamy ser z każdej strony do zarumienienia.   Podajemy tosty z serem, figą i polane miodem pozostałym na patelni. Gotowe!


Smacznego:)



comercialTest

2 komentarze:

  1. OMG! dla mnie kompozycja obłędna! Taki mam teraz na to apetyt! :) Kozi ser i figi/gruszka/jeżyny to coś co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)