menu

Kruche tartaletki z powidłami borówkowymi

Jakiś czas temu pokazywałam na blogu powidła borówkowe. Dziś przyszła pora by pokazać pomysł na ich wykorzystanie. Pomysł jest banalny w wykonaniu, jednak nie zmienia to faktu, że pyszne są te tartaletki:) Jk dla mnie idealne do popołudniowej kawy albo herbaty.


kruche babeczki, kruche tartaletki, mini-tarty, przepis na kruche ciasto



Składniki ( na 6 sztuk):

słoiczek powideł z borówek
1/3 kostki masła
1/2 szklanki mąki
1 żółtko jajka
2-3 łyżki cukru pudru

melisa do dekoracji




Sposób przygotowania:

Z masła, mąki, cukru pudru i żółtka wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy
do lodówki na około 45 minut do schłodzenia ciasta. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremki do tartaletek (moje mają średnicę 5cm), ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180stopniach około 30 minut- aż tartaletki się zarumienią. Upieczoną bazę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia- dopiero wtedy wyjmujemy ciasteczka z foremek. Wypełniamy każdą tartaletkę solidną porcją powideł i dekorujemy listkiem melisy. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają te słodkości.
    Kocham borówki

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tartaletki :) Z borówkami jeszcze nigdy nie robiłam, a wprost je uwielbiam! Super, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)