menu

Powidła borówkowe

W ramach przygotowywania miejsca w zamrażalniku na nowy sezon pozbywam się nagromadzonych zapasów. Chyba opętał mnie jakiś borówkowy szał, bo miałam całą szufladę zamrażarki zapełnioną borówkami! Powoli znikają jednak- tym razem padło na powidła, które zostały składnikiem pewnego deseru( ale o nim w innym wpisie:) ). Wyszły tak dobre, że w następnym sezonie powstanie kilka słoiczków takich powideł:)



powidła borówkowe, powidła z borówek



Składniki:

1/2 kg borówek ( u mnie mrożone)
sok z 1/2 cytryny
3łyżki drobnego cukru




Sposób przygotowania:

Na  patelni umieszczamy rozmrożone borówki-dusimy je przez około pół godziny na niskim ogniu.
Następnie dodajemy cukier i sok z cytryny, całość mieszamy i przez kolejne pół godziny smażymy, od czasu do czasu mieszając.W zależności od tego czy owoce są mniej czy bardziej słodkie można nieco zmienić ilość cukru. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Zaszalej! Zostaw komentarz:)