menu

Zupa z czerwonej soczewicy- rozgrzewające pyszności

Soczewica raczej nie jest najczęstszym gościem na naszych polskich stołach. Staram się nie być "statystyczna" i u nas soczewicę się jada:) Jest pyszna, zdrowa i kolorowa:) A zupa z soczewicy świetnie rozgrzewa w takie straszne chłody. soczewica super komponuje się z przeróżnymi dodatkami i ziołami więc śmiało można z nią poeksperymentować.


zupa z soczewicy, przepis na zupę z soczewicy, soczewica czerwonaSkładniki( na 4 porcje):
200g soczewicy
2-3 ziemniaki
1 duża marchewka
1 cebula
1 korzeń pietruszki
3 ząbki czosnku
łyżeczka tymianku
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka szałwii
sól, pieprz
oliwa

do podania:
świeża kolendra









Sposób przygotowania:
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę z rozgniecionymi ząbkami czosnku i przyprawami( tymiankiem, szałwią i papryką). Soczewicę przepłukać pod wodą i dodać do garnka razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, marchewką i pietruszką pokrojoną w plasterki. Całość zalać około litrem wody, zagotować, a następnie pod przykryciem, na małym ogniu gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podałam z kolendrą do dekoracji(można pominąć lub zastąpić np. pietruszką). Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

  1. ja tez uwielbiam soczewice, a te czerwona czesto uzywam w roznego rodzaju zup ! Swietna na zime !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, ze podbijasz statystyki, bo soczewica jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)