menu

Cebularze z kminkiem

Cebularze zna chyba każdy, a na pewno większość osób. Drożdżowe bułeczki z cebulą i dodatkiem kminku moga być nie tylko samodzielną przekąską, ale fajnie też sprawdzą się np. jako dodatek do śniadania. Do mojego drożdżowego ciasta dodałam otręby dzięki czemu było jeszcze pyszniejsze:)



cebularze, ciasto drożdżowe, jak zrobić ciasto drożdżoweSkładniki (na 9 sztuk):
szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej wody
1/4 kostki drożdży
3/4 szklanki otrębów( dałam pszenne)
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka cukru
2-3 łyżki oliwy z oliwek

1 duża cebula
kminek














Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszać wodę, drożdże, sól, cukier oraz 3 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut aż zacznie "pracować". Dodać pozostałą mąkę i otręby- wymieszać dokładnie i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce( jeśli ładnie wyrośnie może być krócej). Ciasto wymieszać z oliwą (powinno być niezbyt gęste) i formować plasuszki wielkości mniej więcej dłoni na blaszce wyłożonej pergaminem. Każdy placuszek obłożyć pokrojoną cebulą oraz posypać kminkiem. Piec w 220 stopniach na środkowej kratce piekarnika przez 15-20 minut- aż się zarumienią. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

12 komentarzy:

  1. Aż mam ochotę na takie cebularze;) Szkoda, że nie mam drożdży w domu, bo pewnie bym zrobiła je na jutrzejsze śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli masz suszone drożdże też dadzą radę:) Albo nie pozostanie nic innego jak poranny wypad na zakupy:)

      Usuń
  2. uwielbiam cebularze, ale w tygodniu nie jem,, wiadomo czmeu :P ale idzie weekend! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pięknie;) Skorzystam z przepisu na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo polubiłam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Beata to będzie 10g drożdży suszonych. Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Cudne,palce lizać! :)
    Świetne przepisy:)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)