menu

Zupa-krem z zielonego groszku

Prosta, szybka i  zielona jak pierwsza trawa( Wiosno przybywaj!!) zupa-krem z nutą przewodnią w postaci zielonego groszku. Uwielbiam takie zupy: są pożywne, mają boska konsystencję i mega szybko się robią. Zatem do dzieła:)

Składniki:
1 litr bulionu(może być kostka)
1 puszka zielonego groszku
2-3 ziemniaki
mały seler
mały por
pieprz, sól
natka pietruszki






Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy kroimy na średnie kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Dodajemy odsączony groszek i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę blendujemy, doprawiamy pieprzem(jego ostrość super komponuje się z delikatnym smakiem zupy) . Podajemy posypane świeżą natka pietruszki. Gotowe:)

Smacznego!

Pikantna pierś z kurczaka z salsą z mango

Dzisiaj dla odmiany po pączkach(dziś była pączkowa powtórka z rozrywki:) ) coś na ostrrro:) Filet z piersi kurczaka w piekielnie ostrym wydaniu lekko złagodzony słodko-ostrą salsą z mango i do tego nieśmiertelna Wielkopolska pyra! Ależ mix mi powstał- pyszniutki w każdym razie:) polecam każdemu kto po pączkowym ataku ma dość słodkości na najbliższe pół roku ( wiem, wiem nie można tak długo żyć bez słodyczy:D ) A oto co i jak:

salsa z mango, pierś z kurczaka



Składniki:
2-3 filety z piersi kurczaka
kawałek imbiru
1 papryczka chilli
3-4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek aromatyzowana chilli
mleko kokosowe  150ml
duże, dojrzałe mango
1 szalotka
garść świeżej kolendry
sól, pieprz
kilka ziemniaków



Sposób przygotowania:
Imbir, 1/2 papryczki, czosnek, oliwę, sól i pieprz ucieramy w moździerzu na pastę(nie musi być super

Pączki z powidłami

Nieco opóźniona przeziębieniem ale jestem z pączkowym postem:) Wczoraj przeziębienie nie dało mi przygotować pączków więc gdy tylko dziś poczułam się odrobinkę lepiej ruszyłam do boju:) W końcu tradycji musi się stać zadość, zwłaszcza tak pysznej, słodkiej tradycji:) Mój przepis na pączki jest bardzo prosty, chyba najprostszy z możliwych- sprzedała mi go moja mama, która do idealnych proporcji dochodziła latami. Składniki, które podaję są na 1/2 porcji standardowej- wychodzi z tej pomniejszonej wersji 8 pączków. A oto co i jak:



pączki

Składniki:

1/2 szklanki letniej wody
4 łyżki oleju
1/2 kostki drożdży
szczypta soli
łyżka cukru
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
łyżka spirytusu

dodatkowo:
powidła PRZEPIS TUTAJ
smalec
cukier puder




Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz drożdży i wody wrzucamy do robota kuchennego. Drożdże

Pesto wersja klasyczna

Po kilkudniowej nieobecności powracam z pysznym, domowym i pełnym aromatu pesto. Moje pesto to klasyczna wersja bazyliowego sosu do makaronu z małą modyfikacja w postaci "podmianki" parmezanu na stary olęder (Biedronka rulezzzz:P ) Bardzo lubię taki sposób podania makaronu- to szybki sposób na obiad, bo przygotowanie go zajmuje dosłownie tyle czasu co przygotowanie makaronu. A oto co i jak:

pesto bazyliowe, pesto z bazyliiSkładniki:
makaron- ulubiony- 2 porcje
świeża bazylia (jedna doniczka)
2-3 ząbki czosnku
ok. 50 ml oliwy z oliwek
3 łyżki startego sera
1,5 łyżki orzechów piniowych
sól, pieprz
















Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie do blendera wrzucamy bazylię, orzeszki, obrane ząbki czosnku, ser, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zalewamy oliwą- wszystko dokładnie blendujemy. Moje pesto jest mocno czosnkowe, jeśli chcecie  mniej hardkorową wersję po prostu zmniejszamy liczbę czosnku. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy wodę i do garnka z makaronem przekładamy pesto. Makaron i pesto mieszamy do momentu aż makaron będzie dokładnie oblepiony sosem. Gotowe:)

Smacznego!

Churros

Ciasto parzone, z którego są ciasteczka możecie kojarzyć z naszymi rodzimymi ptysiami albo karpatką.Ma ono również inne, przepyszne zastosowanie- można usmażyć z niego churros.
Churros można podawać na różne sposoby: z roztopioną czekoladą, sosem toffi, posypane cukrem pudrem i cynamonem.
A oto co i jak:



churros

Składniki:

1 szklanka mąki
łyżka masła
1 szklanka wody
szczypta soli
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder
50g czekolady o zawartości kakao min. 60%
100ml śmietanki 18%
cynamon




Sposób przygotowania: