menu

Pesto wersja klasyczna

Po kilkudniowej nieobecności powracam z pysznym, domowym i pełnym aromatu pesto. Moje pesto to klasyczna wersja bazyliowego sosu do makaronu z małą modyfikacja w postaci "podmianki" parmezanu na stary olęder (Biedronka rulezzzz:P ) Bardzo lubię taki sposób podania makaronu- to szybki sposób na obiad, bo przygotowanie go zajmuje dosłownie tyle czasu co przygotowanie makaronu. A oto co i jak:

pesto bazyliowe, pesto z bazyliiSkładniki:
makaron- ulubiony- 2 porcje
świeża bazylia (jedna doniczka)
2-3 ząbki czosnku
ok. 50 ml oliwy z oliwek
3 łyżki startego sera
1,5 łyżki orzechów piniowych
sól, pieprz
















Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie do blendera wrzucamy bazylię, orzeszki, obrane ząbki czosnku, ser, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zalewamy oliwą- wszystko dokładnie blendujemy. Moje pesto jest mocno czosnkowe, jeśli chcecie  mniej hardkorową wersję po prostu zmniejszamy liczbę czosnku. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy wodę i do garnka z makaronem przekładamy pesto. Makaron i pesto mieszamy do momentu aż makaron będzie dokładnie oblepiony sosem. Gotowe:)

Smacznego!
comercialTest

3 komentarze:

  1. przyznam się, że nigdy jeszcze nie jadłam pesto, muszę w końcu spróbować, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam:) pyszne i proste:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Inspiracja na jutrzejszy obiadek? :)) Dobry pomysł:) wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)