menu

krem z dyni, czyli słoneczne szaleństwo na talerzu

Mamy piękną , upalną jesień. Ostatnie dni umila nam cudowne słonko w kolorze dyni:) Zakupiłam ostatnio całkiem zacną dyńkę, więc dzisiejszym postem otwieram dyniową serię na blogu:) Z mojego warzywa spłodziłam dzisiejszy krem z dyni oraz curry z dynią i kurczakiem( na blogu już wkrótce) a jutro planuję z pozostałej porcji upiec ciasto dyniowe:)
Przejdę zatem do dzisiejszego bohatera czyli kremu z dyni:) Oto co i jak:

Składniki:
około 1 kg dyni
3 ziemniaki
1-2 marchewki
średni seler
cebula
czosnek
1 litr bulionu
oliwa z oliwek
ziele angielskie, liść laurowy, kolendra, imbir,
chili, sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki
groszki ptysiowe

Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę(ja dodałam aromatyzowaną chili pół na pół ze zwykłą dla "podkręcenia" ostrości ) i szklimy na niej cebulę i czosnek. Dodajemy dynię, ziemniaki, marchew, seler oraz przyprawy i zalewamy bulionem drobiowym( opcja dla ambitnych: własnoręcznie przygotowany bulion, opcja dla leniuszków: kostka rosołowa:) ). Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż dynia się rozpadnie. Miksujemy zupę aż nabierze kremowej konsystencji. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ja lubię podawać z groszkami ptysiowymi i posypaną natką pietruszki:)

 Smacznego:)


P.S. Czy mówiłam już, że kocham ten cudowny dyniowy kolor?:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. Twoj blog, dla ciazarowek z dieta cukrzycowa od 7 tygodni lezacych w lozku to jest masakra...

    Slinie sie jak glupia i ciagle jestem glodna:P

    Przepis na ciasto tez bedzie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oksana@ bo zawsze tak jest, że jak czegoś nie można to się bardzo chce:)

    Jak tylko już będziesz mogła jeść co zechcesz to zapraszam na kolację z deserem:)

    A przepisu na ciasto nie będzie, bo nie byłam zachwycona tym co z tego wyszło:P

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)