menu

Leniwe pierogi

Doskonałość i prostota, ale jaka pyszna:) Leniwe pierogi to cudowna migawka z czasów gdy byłam dzieciakiem. Moja mama doskonale gotowała i gotuje do dziś- to od niej uczyłam się stawiać pierwsze kulinarne kroki. Doskonale pamiętam smak maminych leniwych pierogów z surówką z marchewki i jabłka- mistrzostwo świata:) Chyba nie ma dziecka które by ich nie uwielbiało- wymiękają największe niejadki:)






Składniki:

leniwe pierogi:
500g twarogu półtłustego
250g mąki
2 jajka
cukier
masło
surówka:
2-3 marchewki
2 słodkie jabłka





Sposób przygotowania:

Serek zagniatamy z jajkiem. Dodajemy po trochu mąki i zagniatamy- powtarzamy do momentu, aż
ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję- nie może się za bardzo lepić ani być zbyt twarde. Z gotowego ciasta tworzymy wałeczek, spłaszczamy go i wycinamy po skosie 2-3 centymetrowe kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kluseczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy kilka minut. Wyciągamy z garnka, odcedzamy i układamy na talerzu. Roztapiamy masełko, polewamy nim pierożki i posypujemy cukrem. Najlepiej smakują w towarzystwie startego jabłka i marchewki:) Smacznego:)
comercialTest

6 komentarzy:

  1. moje dzieci uwielbiają leniwce :) Obowiązkowo z masełkiem i cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja przez wiele lat nie odróżniałam leniwych od kopytek :P uświadomiono mnie w wieku 15 lat, kiedy zażyczyłam sobie do kopytek cukru ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. "moje pasje"/estyka@ja mam nadzieję, że mój synuś też je będzie uwielbiał:) jak narazie uwielbia mleko mamusi:)
    monami@co kto lubi:P mogą być kopytka z cukrem:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaaaaaam, od dawna za mna chodza. Koniecznie musze namowic na nie Filipa <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Oksana@ nie ma opcji żeby Ci mężul odmówił- kobietom w ciąży się podobno nie odmawia:)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)