menu

Pieczone karczochy z czosnkiem i tymiankiem

Karczochy nie dość, że wyglądają imponująco to przede wszystkim smakują wspaniale! Bardzo łatwo można przygotować je w formie pysznej i niezwykle prostej przekąski. To kolejny doskonały przykład tego, że siła tkwi w prostocie. Wyjadam tak upieczone karczochy liść po listku aż dotrę do pysznego wnętrza, które zwykle zajadam na grzance w połączeniu z odrobiną oliwy i rozgniecionym pieczonym czosnkiem- pycha!Lubicie karczochy? Jak najczęściej je przyrządzacie?


pieczone karczochy


Składniki:

2 świeże karczochy
1 główka czosnku
sok z 1/2 cytryny
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz
oliwa



Sposób przygotowania:


Karczochy przecinamy wzdłuż na pół, jeśli są to usuwamy włoski ze środka i oczyszczamy dokładnie. Umieszczamy karczochy w formie do zapiekania, skrapiamy dokładnie sokiem z cytryny, oliwą, dodajemy gałązki tymianku, sól, pieprz oraz przekrojony na pół czosnek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 35-40 minut ( w zależności od wielkości karczochów). Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)