menu

Drożdżowe, kokosowe rollsy

Czy może być coś lepszego niż pachnąca kokosem, pełna jego smaku i niezwykle delikatna drożdżowa bułeczka? Tak! Ta sama bułeczka w towarzystwie kubka aromatycznej kawy <3 Dodatek cukru kokosowego do ciasta sprawia, że ma ono cudny, karmelowy kolor i jest niezwykle aromatyczne. A krem kokosowy to moje totalne odkrycie- smakuje jak totalne, kokosowe smakowe szaleństwo! Znajdziecie taki krem w sklepach z produktami eko/bio- uwierzcie, warto poszukać:)

drożdżowe, kokosowe rollsy


Składniki:

500g mąki pszennej
100g cukru kokosowego
200ml mleka
100g masła
8g drożdży instant
200g kremu kokosowego
5-6 łyżek cukru pudru



Sposób przygotowania:


Tefal Companion: W misie z mieszadłem umieszczamy mleko oraz masło: prędkość: 2 temperatura- 50stopni, czas 3 minuty. Wymieniamy mieszadło na ostrze do wyrabiania. Następnie dodajemy 70g cukru kokosowego, drożdże i przesianą mąkę- ustawiamy program pastry3. Wyrobione ciasto pozostawiamy w zamkniętej misie na około godzinę. W międzyczasie krem kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i wałkujemy na prostokątny blat o grubości 0,5cm. Smarujemy cały płynnym kremem kokosowym( zostawiamy około 1/3 musu do przygotowania lukru) i posypujemy pozostałym cukrem kokosowym- zwijamy delikatnie formując rulon. Kroimy go na kawałki o długości około 4cm i układamy pionowo, ściśle na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez około 30 minut. Z pozostałego kremu kokosowego, cukru pudru i odrobiny wody przygotowujemy lukier do dekoracji, smarujemy nim ostudzone rollsy.
Klasyczne przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło z mlekiem. Dodajemy do mąki, drożdży i cukru i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i jednolite. Odstawiamy w misce do wyrośnięcia na około godzinę- w ciepłe miejsce. Dalej postępujemy jak w opisie powyżej. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

  1. Cudowny karmelowy kolor! To pewnie zasługa cukru kokosowego , mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! już przed pieczeniem ciasto miało piękny, karmelowy kolor<3

      Usuń
  2. "Museum makes use of 3D printing to different bra types take fragile maquette by Thomas Hart Benton on tour via the States". "How expiring patents are ushering in the next technology of 3D printing". 3D models may be generated from 2D photos taken at a 3D picture booth.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)