menu

Tort bezowy z kremem waniliowym i owocami

To deser który podbije serca wszystkich wielbicieli słodkości! Słodka, krucha beza, idealnie kremowy, waniliowy krem i delikatnie kwaśne owoce- dla mnie definicja udanego deseru. Nie dość, że smakuje cudownie to do tego prezentuje się też całkiem dobrze więc nie pozostaje Wam nic innego jak przygotować ten cudny deser<3

tort bezowy

Składniki:

6 białek dużych jaj
szklanka cukru
500g serka mascarpone
250ml śmietanki 30%
4 łyżki domowego cukru waniliowego
2 marakuje
2 garści pomieszanych truskawek, borówek i malin




Sposób przygotowania:


W robocie albo ręcznym mikserem ubijamy białka z cukrem na gładką, lśniącą masę. Dzielimy na połowy i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy dwa bezowe blaty o średnicy około 20cm. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni i suszymy około 70 minut- aż bezy będą kruche. Wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Mascarpone ucieramy z cukrem waniliowym a następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietanką. Gotowy krem dzielimy na pół i smarujemy pierwszy blat, przykrywamy go drugim i wykładamy pozostały krem. wierzch dekorujemy miąższem z marakui oraz pozostałymi owocami. Gotowe!

Smacznego:)


comercialTest

2 komentarze:

  1. Nieziemsko się prezentuje. I wyjątkowo apetycznie. Od razu chce się jeść! :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)