menu

Pieczona marynowana papryka

Papryka po upieczeniu zyskuje niebywałego aromatu- lekko słodkiego i znacznie bardziej intensywnego. W połączeniu z oliwą, przyprawami i octem staje się niesamowicie pysznym dodatkiem do kanapek, sałatek czy przekąską samą w sobie.Pod koniec lata, gdy papryka jest najsmaczniejsza a jednocześnie najtańsza warto zrobić większy zapas i przygotować kilka słoiczków.
U mnie pojawia się czerwona papryka ale z powodzeniem można wykorzystać też żółtą lub zieloną.

pieczona marynowana papryka


Składniki:

kilka dużych, czerwonych papryk
oliwa z oliwek
150ml octu jabłkowego aromatyzowanego tymiankiem
sól morska





Sposób przygotowania:


Papryki umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni i pieczemy aż skórka będzie czarna( czyli w zasadzie spalona). Opieczoną paprykę umieszczamy w foliowym woreczku i zamykamy go (polecam woreczki strunowe), odstawiamy aż papryka ostygnie. Paprykę obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze części. Umieszczamy ją w misce, dodajemy ocet oraz sól do smaku i odstawiamy na około godzinę. Zamarynowaną paprykę umieszczamy w słoiczkach i zalewamy oliwą tak by całkowicie przykryła kawałki papryki. Możemy słoiki pasteryzować lub bez pasteryzacji przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

  1. Muszę zrobić chociaż jeden słoiczek ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, myślę, że bardzo by mi taka papryka zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja już sobie zapisuję przepis. Jak będzie czas na przetwory z papryki, to sobie parę słoiczków zrobię. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)