menu

Zupa krem z dyni z karmelizowanym jabłkiem i tymiankiem

Choć w kalendarzu nadal mamy lato to powoli na straganach i w sklepach zaczynają pojawiać się jesienne owocowo- warzywne cuda. Coraz częściej ostatnio napotykałam na mojej drodze dynię i w końcu skusiła mnie! Przygotowałam z niej pyszny krem, który świetnie przełamały karmelizowane jabłka. Myślę by ją powtórzyć ale kolejnym razem wykorzystać zamiast jabłek gruszki. Na szczęście sezon dyniowy dopiero się rozpoczyna więc okazja jeszcze będzie nie raz!  A jakie jest Wasze ulubione dyniowe danie?







składniki:

1 litr bulionu warzywnego
mała dynia hokkaido
1 średnia cebula
1 średni ziemniak
1 marchewka
łyżeczka curry
łyżka masła
1 kwaśne jabłko
łyżeczka miodu
sól
pieprz
świeży tymianek
oliwa






Sposób przygotowania:


Cebulę, marchew, ziemniaka i dynię obieramy i kroimy na nieduże kawałki umieszczamy w misie z nożem tnącym obroty 8 czas 40sekund. Dodajemy łyżkę oliwy, curry i  ustawiamy program slowcook P1. Następnie dodajemy do misy bulion- ustawiamy program soup P1. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie jabłko kroimy na cienkie plastry i karmelizujemy na patelni z masłem i miodem oraz odrobiną świeżego tymianku. Podajemy zupę z przygotowanymi jabłkami, świezo zmielonym pieprzem i listkami tymianku. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)