menu

Tarta z kremem czekoladowym i orzechami nerkowca

To prawdziwa bomba kalorii- uprzedzam lojalnie! Ale jest tak pyszna, że nie sposób się powstrzymać i nie jeść. Połączenie czekolady i orzechów nerkowca jest obłędne i jeśli raz spróbujesz ochota na nie będzie powracać. Tarta najlepiej smakuje schłodzona więc dobrze przygotować ją dzień przed podaniem i dobrze schłodzić.


tarta z kremem czekoladowym i orzechami nerkowca



Składniki ( na formę o średnicy 20cm):

spód:
100 g masła
150g mąki pszennej
1 duże jajko
szczypta soli

krem czekoladowy:
puszka mleka skondensowanego
200g czekolady mlecznej
150g orzechów nerkowca
szczypta soli

krem mascarpone:
200ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone

ciemne kakao do dekoracji




Sposób przygotowania:


spód: wyrabiamy ze składników jednolite ciasto, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i umieszczamy w zamrażalniku na 30 minut. Schłodzone ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.
krem czekoladowy w garnku umieszczamy mleko oraz podzieloną na kawałki czekoladę- gotujemy na małym ogniu aż czekolada się nie rozpuści. Na koniec dodajemy posiekane orzechy oraz sól- mieszamy całość i wykładamy na ostudzony spód.
krem mascarpone: Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzony krem czekoladowy i na koniec całość posypujemy kakao. Podajemy chłodzone. Gotowe!

smacznego:)


comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)