menu

Pizza z chorizo, kurkami i figami

Bardzo lubię eksperymentować z różnymi składnikami, które lądują na pizzy. Tym razem postawiłam na aromatyczne chorizo, moje ukochane kurki i figi dla przełamania całości słodyczą. Co tu dużo mówić- pizza była pyszna! Na koniec jeszcze trochę rukoli i pomysł na wieczór ze znajomymi gotowy! Lubicie eksperymentować ze składnikami na pizzy czy pozostajecie wierni klasyce?

domowa pizza z chorizo, kurkami i figą


składniki:

ciasto:
szklanka mąki pszennej typ 550 plus odrobina do podsypania
1/2 szklanki ciepłej wody
25g świeżych drożdży
płaska łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki oliwy

sos:
250g dojrzałych pomidorów
1/2 żółtej cukinii
1 ząbek czosnku
oliwa
suszone oregano
sól
pieprz

dodatki:
świeże figi
200g chorizo
150g kurek
1 cebula
200g mozzarelli
świeża rukola

sposób przygotowania:

Spód: w wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier- odstawiamy na około 15 minut. Mąkę łączymy z
solą i oliwą, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę z zaczynem drożdżowym. Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne formujemy z niego kulę i odstawiamy pod przykryciem z bawełnianej ściereczki na około godzinę by wyrosło.
sos: pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i umieszczamy w garnku z pokrojoną cukinią, czosnkiem i oliwą- przy pomocy blendera miksujemy. Umieszczamy garnek na średnim ogniu a gdy zacznie się gotować zmniejszamy, doprawiamy oregano i gotujemy aż sos zhęstnieje. Na koniec doprawiamy go do smaku.
dodatki: kurki oczyszczamy, większe kroimy na pół i wraz z pokrojoną na półplastry cebulą szklimy na patelni. figi i chorizo kroimy na średniej grubości plastry.
Gdy ciasto jest gotowe formujemy z niego cienki placek, smarujemy sosem, rozkładamy dodatki i ser. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220stopni. Po wyjęciu dodajemy rukolę. Gotowe!

Smacznego:)


comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)