menu

Wytrawne gofry z pieczarkami i mozarellą

Gofry są świetne pod każdą postacią! Oczywiście uwielbiam klasyczne gofry na słodko, ale nie bronię się też przed eksperymentami z udziałem wytrawnych dodatków. Jeśli macie ochotę na słodki wariant to koniecznie sprawdźcie przepis na pełnoziarniste gofry z owocami. Jeśli lubicie wariacje z wytrawnymi smakami myślę, że podobnie jak mi te z aromatycznymi pieczarkami podsmażonymi na maśle z tymiankiem również przypadną do gustu:) Takie gofry to świetna przekąska albo śniadaniowe urozmaicenie.


wytrawne gofry


Składniki( 2-3 porcje):

ciasto na gofry:
szklanka mąki pszennej
1 jajko
szklanka wody
szczypta soli
łyżka oleju
łyżeczka proszku do pieczenia

kilka sporych pieczarek
solidna łyżka masła
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz
150g mozzarelli




Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki ciasta na gofry dokładnie miksujemy. Pieczemy gofry w rozgrzanej gofrownicy aż się lekko zarumienią. W międzyczasie na maśle karmelizujemy pokrojone w plastry pieczarki z dodatkiem tymianku. Gdy pieczarki się lekko zarumienią doprawiamy je solą i pieprzem. Gofry przekładamy pieczarkami i kawałkami mozzarelli. Podajemy na ciepło. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

3 komentarze:

  1. Jeszcze nie spotkałam się z wytrawnymi goframi. Muszę zrobić je u siebie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze nie robiłam wytrawnych gofrów, choć kuszą mnie od dawna... Twoje wyglądają obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę zaskakujące dla mnie połączenie smaków, dlatego napewno wyprubuję.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)