menu

Chlebek bananowy z miechunką

Chlebek bananowy to idealne, szybkie ciasto- wystarczy pomieszać wszystkie składniki, upiec i gotowe! Lubię urozmaicać klasyczny, podstawowy przepis o bakalie, suszone owoce albo orzechy. Tym razem padło na miechunkę, która od kilku dni czekała na swój dzień.  Wilgotne, pachnące bananami ciasto i filiżanka ulubionej herbaty lub kawy to przyjemne urozmaicenie dnia- sprawdźcie koniecznie:)

chlebek bananowy


Składniki:

3 bardzo dojrzałe banany
2 jajka
szklanka mąki pszennej
garść miechunki
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki oleju roślinnego
płaska łyżeczka sody
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji



Sposób przygotowania:


Banany obieramy ze skórki i w sporej misce rozgniatamy je widelcem. Dodajemy jajka, olej oraz sól-mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy sypkie składniki- mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto i przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę- aż ciasto będzie rumiane, do suchego patyczka. Chlebek bananowy studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

1 komentarz:

  1. Z lekko kwaśną miechunką musiał smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)