menu

Wiśnie zapiekane w cieście filo

Szybki, banalnie prosty w przygotowaniu i co najważniejsze niesamowicie pyszny deser! Takie zapiekane wiśnie smakują świetnie zarówno na ciepło jak również gdy ostygną. Zwykle mam w zamrażalniku zapas różnych mrożonych owoców i ciasto filo- w sam raz gdy mam ochotę na słodką przekąskę:) Owoce można zamieniać na inne ulubione- dobrze sprawdzą się truskawki, maliny czy jagody. Jeśli nie masz ciasta filo to fajnie sprawdzi się też ciasto francuskie.



Składniki( na formę 18-20cm średnicy):

4-6 arkuszy ciasta filo
400g mrożonych wiśni
4-6 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców)
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 solidne łyżki masła
szczypta soli
szczypta mielonego rozmarynu
cukier puder do podania




Sposób przygotowania:


Masło roztapiamy w rondelku i lekko studzimy. Formę smarujemy masłem i układamy pierwszy arkusz ciasta tak by zachodził na brzeg. Powtarzamy czynność do wykończenia ciasta filo. Wiśnie umieszczamy w misce, mieszamy z cukrem, skrobią, solą i rozmarynem. Na koniec zaginamy do środka brzegi ciasta i wykańczamy je odrobiną masła. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. Podoba mi się ten pomysł :) Lubię ciasto filo, ale brakuje mi na nie pomysłów...

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)