menu

Lekki czekoladowo-pomarańczowy mus

Od kiedy dowiedziałam się o niesamowitych właściwościach aquafaby( wody po gotowaniu/z puszki od ciecierzycy) wciąż kuszą mnie eksperymenty z nią. Przygotowałam już wegańskie bezy, które smakowały nieziemsko, a teraz przyszła pora na mus na bazie piany z aquafaby. Mój mus jest intensywnie czekoladowo-pomarańczowy. Użyłam czekolady mlecznej, ale jeśli chcecie by mus był wegański wystarczy czekoladę mleczną zastąpić gorzką czekoladą. Powiem szczerze, że ciężko było mi sobie wyobrazić efekt końcowy, ale ten który osiągnęłam przerósł moje oczekiwania! Mus jest genialny- delikatny, puszysty i niezwykle lekki:)

czekoladowy mus z aquafaby



Składniki (na 4 porcje):

200g mlecznej czekolady
200ml aquafaby (wody odcedzonej od ciecierzycy z puszki)
skórka otarta z 1 pomarańczy
łyżka cukru pudru
szczypta soli morskiej




Sposób przygotowania:


Schłodzoną aquafabę miksujemy  jak białka jajek- do uzyskania gęstej, puszystej piany( najlepiej robić to przy pomocy robota lub miksera)-pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli i cukier. W międzyczasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Czekoladę studzimy i łączymy delikatnie z przygotowaną pianą oraz skórką z pomarańczy. Przekładamy do pucharków/szklaneczek/ słoiczków i odstawiamy do schłodzenia i stężenia- najlepiej na kilka godzin do lodówki. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. ooo jaki ciekawy deser! muszę poczytać o właściwościach tej wody!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł :)
    Ja poprzestałam na bezach ;)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)