menu

Gorąca czekolada na mleku kokosowym

Za oknem przepięknie oszronione drzewa i białe trawniki. Zima rozgościła się na dobre i najwyraźniej planuje u nas dłuższy pobyt. Jestem raczej ciepłolubna więc z wielką przyjemnością podziwiam ją z wnętrza ciepłego mieszkania. Najlepiej z kubkiem ciepłego napoju. A gdy dzień jest wyjątkowo mroźny sięgam po ekstra rarytasik- gorącą czekoladę, która sprawia, że dzień od razu staje się piękniejszy:)

gorąca czekolada


Składniki (na 2 nieduże filiżanki):

165ml mleka kokosowego ( mała puszka)
4-6 łyżek dropsów z ciemnej czekolady lub posiekanej czekolady o wysokiej zawartości kakao
mini pianki marschmallow
karmelowe mini kosteczki




Sposób przygotowania:


Z puszki po otwarciu mleka odkładamy łyżkę kokosowej śmietanki do dekoracji. Pozostałe mleko umieszczamy w rondelku i dodajemy czekoladę. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając aż czekolada się dokładnie rozpuści i połączy z mlekiem. Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek i dekorujemy kokosową śmietanką, piankami i karmelem. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Jeszcze nie spotkałam karmelowych kosteczek- możesz podać coś bliżej o nich ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te karmelowe kosteczki kupiłam w M&S na dziale spożywczym- bardzo fajne do dekoracji i do tego smaczne:)

      Usuń
  2. Potwierdzam. Czekolada do picia na mleku kokosowym jest przesmaczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, z taką czekoladą zima nawet w lutym nie byłaby mi straszna ;)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)