menu

Rosół z kaczki

Uwielbiam gotować rosół. Esencjonalny wywar pełen smaku, który jest też doskonałą bazą do innych zup albo dań. Zwykle przygotowuję go całkiem sporo i znika w całości. To idealna rozgrzewka w zimowy dzień i wystarczy solidna porcja gorącego, parującego rosołku by zrobiło się miło. Najczęściej przygotowuję rosół drobiowy ale równie chętnie gotuję taki jak ten- czyli z kaczki. Bardzo esencjonalny i niezwykle aromatyczny- jeśli jeszcze go nie znacie sprawdźcie koniecznie:)

rosół z kaczki



Składniki:

1 korpus ze średniej wielkości kaczki, skrzydła, szyja
2-3 spore marchewki
2-3 spore pietruszki
3-4 łodygi selera naciowego
mały seler
średni por
2 średnie cebule
2-3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
pęczek natki pietruszki
sól
makaron do podania




Sposób przygotowania:


Warzywa obieramy, większe kroimy na kawałki. Cebule przekrawamy na pół i podsmażamy w garnku na suchym dnie aż się zezłoci ( można też opalić ją na palniku, opiec w piekarniku albo na suchej patelni- ja robię tak gdyż to oszczędność czasu). Dodajemy przygotowane warzywa, przyprawy( oprócz soli) pietruszkę( trochę odkładamy do podania) oraz kaczkę i zalewamy wodą do przykrycia składników około 3l. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu zbierając szumowiny. Rosół powinien się gotować około 2-3 godzin, na małym ogniu. Gotowy rosół doprawiamy do smaku solą. Podajemy z makaronem lub innym ulubionym dodatkiem. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

1 komentarz:

  1. Cudownie wygląda, na pewno świetnie smakuje. W te minusowe temperatury idealny powrót do domu! ;-)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)