menu

Kukurydziane pancakes z karmelizowanymi śliwkami i miodem

Te placuszki mają chyba same zalety! Piękny, słoneczny kolor, łatwość przygotowania i pyszne śliwki sprawiają, że od razu mam ochotę na kolejną porcję:)  Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno więc doskonale sprawdzą się w roli przekąski na wynos. U mnie polane są pysznym, płynnym miodem ale dobrze sprawdzi się też syrop z agawy albo syrop klonowy.

pancakes kukurydziane


Składniki ( na 2 porcje):

150g gęstego jogurtu naturalnego
5 solidnych łyżek mąki kukurydzianej
łyżeczka cukru z wanilią
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 nieduże jajko
szczypta soli
olej do smażenia
łyżka masła
kilka śliwek
cukier
płynny miód




Sposób przygotowania:

Jogurt, mąkę, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, sól i jajko dokładnie mieszamy. Na  rozgrzanym oleju smażymy nieduże placuszki. W międzyczasie na drugiej patelni na maśle karmelizujemy pokrojone na ćwiartki śliwki z odrobiną cukru. Pancakes podajemy ze śliwkami i polane miodem. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)