menu

Masło słonecznikowe- krem z nasion słonecznika

Skoro można zrobić masło z fistaszków albo masło z migdałów dlaczego nie zrobić go ze słonecznika:) Lekko podprażone nasiona w połączeniu z dodatkami w postaci miodu i soli nabierają charakteru i mają świetny smak. To dobry pomysł na smakowite smarowidło do kanapek, naleśników czy gofrów. To też świetna baza do innego, pysznego przepisu, który pokarzę Wam już wkrótce- konieczne zaglądajcie na bloga:)


masło słonecznikowe

 

Składniki:

200g łuskanych nasion słonecznika
3 łyżki płynnego miodu
3-4 łyżki neutralnego w smaku oleju roślinnego
solidna szczypta soli




Sposób przygotowania:

Słonecznik delikatnie prażymy na suchej patelni i studzimy go. Umieszczamy w malakserze słonecznik i pozostałe składniki- miksujemy aż do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. Przekładamy do szczelnego słoiczka i przechowujemy w lodówce. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. Często je robię, jest pycha :)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)