menu

Lody słonecznikowe- lody z masłem słonecznikowym

Pokazywałam Wam genialne masło z prażonego słonecznika. Poza oczywistym zastosowaniem jako smarowidło albo dodatek do przekąsek idealnie sprawdziło się jako baza do zrobienia lodów. Jeśli tak jak ja jesteście fanami wszelkich orzechowych wariacji lodowych to ten na pewno skradną Wasze podniebienia.


lody słonecznikowe

Składniki:

3 żółtka dużych jajek
300ml śmietanki 30%
250ml mleka
150g cukru
200g masła słonecznikowego




Sposób przygotowania:


Mleko i śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu uważając by nie doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie żółtka z cukrem i odrobiną wody ucieramy na jasny, puszysty kogel-mogel. Lekko ostudzone mleko cienkim strumieniem dolewamy do żółtek mieszając ciągle. Tak powstałą bazę ubijamy na parze aż zacznie lekko gęstnieć. Odstawiamy do ostudzenia, mieszamy z masłem słonecznikowym i ukręcamy lody przy pomocy maszynki do lodów. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

3 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)