menu

Jagodzianki

Moje pierwsze skojarzenie gdy słyszę "jagodzianki"? Oczywiście radosne okrzyki nadmorskich plażowych sprzedawców zapamiętane z rodzinnych wyjazdów nad morze;) Nie były drożdżówki najwyższych lotów, ale smakowały świetnie jedzone z widokiem na morze:) Najlepsze to oczywiście takie domowe, świeżutkie i obowiązkowo z kubkiem chłodnego mleka.

jagodzianki



Składniki( na 6-8 sztuk):

ciasto:
150ml ciepłego mleka
400g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
1 jajko
50g roztopionego masła
3 łyżki cukru
szczypta soli

wypełnienie:
filiżanka jagód
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru

lukier:
filiżanka cukru pudru
3-4 łyżki wody




Sposób przygotowania:

Z mleka, drożdży i łyżeczki cukru przygotowujemy zaczyn- mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut. Następnie łączymy wszystkie składniki ciasta z zaczynem i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Odkładamy ciasto by wyrosło- pod przykryciem, w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie łączymy jagody z  cukrem i skrobią. Następnie dzielimy ciasto na równe porcje, formujemy płaskie, okrągłe placki i każdy nadziewamy porcją farszu. Formujemy jagodzianki zagniatając do spodu miejsce złączenia ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut- aż będą rumiane. Studzimy na kratce i lukrujemy( lukier: cukier puder rozprowadzamy z wodą). Gotowe!

Smacznego:)
 

 

comercialTest

2 komentarze:

  1. Nie ma jak domowa jagodzianka :) Najlepiej z widokiem na morze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. 26 yr old Community Outreach Specialist Inez Siaskowski, hailing from Vancouver enjoys watching movies like Princess and the Pony and Do it yourself. Took a trip to Historic Bridgetown and its Garrison and drives a Mercedes-Benz 38/250 SSK. przejsc do mojego bloga

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)