menu

Grzany cydr

Dobry pomysł na rozgrzewkę w zimowy wieczór? Zdecydowanie świetną opcją jest grzany cydr. Dodatek cynamonu, goździków, anyżu i pomarańczy podkręci smak cydru i nada mu zimowego charakteru. Choć cydr najbardziej kojarzy mi się z orzeźwieniem w letni wieczór to muszę przyznać, że takiej zimowej wersji również dałam się uwieść:)


grzany cydr


Składniki:

butelka cydru
1/2 czerwonej pomarańczy
2 gwiazdki anyżu
kilk goździków
kawałek kory cynamonu
opcjonalnie: miód




Sposób przygotowania:

W rondelku umieszczamy pomarańczę pokrojoną w plasterki, przyprawy oaz delikatnie wlewamy cydr( tak by się za bardzo nie spienił). Podgrzewamy na małym ogniu kilka minut uważając by nie doprowadzić zawartości garnka do wrzenia. Jeśli mamy ochotę dosładzamy miodem na końcu. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. Mniam, bardzo mi się ten pomysł podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam grzańce z wina i piwa. Muszę spróbować i tego z cydru. Nawet bym nie pomyślała, żeby tak go zestawić!

    Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)