menu

Owsianka na wodzie z prażonymi migdałami, pomarańczami i rodzynkami

Najczęściej owsianka kojarzy się z gotowaniem na mleku. Jednak dla mnie w wersji gotowanej na bazie wody jest lżejsza, delikatniejsza w smaku i dzięki temu fajnie komponuje się z dodatkami. Sezon na pomarańcze w pełni dlatego nie mogłam sobie podarować ich jako dodatku, a do tego moje ukochane prażone płatki migdałowe-pycha! Całość dosłodzona jest jedynie łyżeczką syropu daktylowego- w zupełności wystarcza by nadać smak i nie przesłodzić całości. To jak? Jemy wspólnie śniadanie?:)


owsianka z dodatkami


Składniki(na 1 porcję):

5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych
łyżka rodzynek
łyżka płatków migdałowych
1/2 czerwonej pomarańczy
łyżeczka syropu daktylowego
szczypta soli
kostka gorzkiej czekolady




Sposób przygotowania:

W garnku zagotowujemy 250ml wody. dodajemy szczyptę soli oraz płatki owsiane- gotujemy na średnim ogniu aż zmiękną i zgęstnieją. W międzyczasie przygotowujemy dodatki: pomarańcze obieramy i kroimy na plastry, prażymy migdały na suchej patelni. Ugotowaną owsiankę przekładamy do miski i dodajemy rodzynki, pomarańcze i migdały, Na koniec polewamy całość syropem daktylowym i posypujemy startą czekoladą. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

1 komentarz:

  1. Od dawna jadam owsiankę na wodzie i uwielbiam, ale nie gotuję. Po prostu zalewam wrzątkiem z czajnika :-)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)